Tre Konor af Stockholm gjorde sin jungfrutur 2007 med ålänningen Allan Palmer som skeppare. Ägare är Briggen Tre Kronor Ab och högst delaktig i både byggande och drift är föreningen Briggen som äger omkring tolv procent av aktierna. Med sedan projektstart har Allan Palmer varit, som också fungerat som befäl ombord genom alla år.
– Jag gjorde sista seglingen för någon vecka sedan och sedan var vi på varv på den årliga översynen, säger han.
Den sista seglingen för säsongen gjordes dock med ovisshet om hur det blir framöver. I slutet på september försattes ägarbolaget i konkurs.
”Situationen har uppkommit till följd av extremt omfattande och oplanerade kostnader för reparationer, underhåll och inställda seglingar vid reparationsarbeten. Släpande eftersatt underhåll under pandemin är där en viktig orsak. Höga kostnader för inskolning av nya besättningsmedlemmar har också inverkat. Därutöver påverkas bolagets ekonomi av lågkonjunkturen, inflationen och ränteläget”, skriver styrelsen på bolagets hemsida.
– Det är ingen större chock, det har varit komplicerat av och till under många år. Särskilt efter pandemin när en säsong försvann, säger Allan Palmer.
Då, 2020, var verksamheten också hotad men drygt tusen privatpersoner och företag samlade ihop över två miljoner kronor för att säkra fortsatta seglingar.
– Men under åren efter har underhållet och uppföljningarna varit dåliga. Sedan kom det mycket kostnader på en gång, speciellt saker som måste göras för att sköta fartygets teknik. Det hade kanske varit bättre om konkursen hade hänt för ett antal år sedan, när en företagsrekonstruktion aldrig gjordes blev det inte riktigt friskt.
Föreningen lever vidare
Allan Palmer anser att konkursen är nödvändig.
– En bolagsform på den här typen av verksamhet är kanske inte det smartaste. Bakom Emelia finns en stiftelse och bakom Albanus en förening, det kanske är bättre. Pengarna måste ändå in i någon form.
Bild
Tre Kronor ska nu säljas till högst bjudande, vad det innebär återstår att se, menar skepparen.
– Det finns en oro för vad som kommer att hända med fartyget. Men det finns intressenter och funderingar. Med den här typen av fartyg är det ju så att det finns ett kulturhistoriskt värde och en summa vad det kostat att bygga, men sedan finns ett kommersiellt värde som är mycket lägre, säger han och fortsätter:
– Det är inte så stor intjäningsförmåga på ett sådant här fartyg, så är det någon som ska köpa det på en öppen kommersiell marknad är nog intresset ganska litet. Förhoppningsvis finns andra intressen, och då runt den tidigare kretsen runt fartyget.
Föreningen Briggen har omkring 4.0000 medlemmar och Allan Palmer säger att det finns ett stort emotionellt värde bland både dem och andra som seglat och bidragit till verksamheten genom åren.
– Så kanske dyker det upp någon där? Föreningen kommer att leva kvar oavsett och vi hoppas att den ska kunna vara med aktivt när den nya köparen dyker upp.
Vunnit Tall Ships Races
Tre Kronor bedriver olika typer av segling för grupper – allt från ”vanliga” passagerare och företagsgrupper till ungdomssegling där också ensamkommande flyktingar fått chansen att segla.
– Dessutom har vi ett engagemang runt Östersjöns marina tillstånd och olika fina värden. Man skulle hoppas att verksamheten kan fortsätta med de kärnvärdena, säger Allan Palmer.
I vilket skick är fartyget?
– Det finns saker att göra, småtekniska saker som pumpar och sådant som behöver ses över och ett par större träjobb. Men den är i gott skick, det är ett väldigt välbyggt fartyg med hög kvalitet som håller länge till. Ett kvalitetsfartyg med kvalitetsverksamhet.
Varför är det viktigt att bevara fartyget?
– Det är samma tanke som med fartygen här hemma, Albanus och nybygget Emelia, även om de är i mindre skala på mindre ort. Det finns ett kulturbevarande och en lyckad ungdomsverksamhet. Unga får göra spännande saker, komma ihop och växa i uppgifter där det krävs samarbete. Vi brukar också delta i Tall Ships Races där man träffar folk runt hela världen. Det finns många värden.
Han hoppas att hon seglar nästa sommar, när Tall Ships Races kommer till Mariehamn. Allan Palmer var skeppare när Tre Kronor vann tävlingen ett år och har också seglat in henne på en andra- och en tredje plats.
– Vi seglar den väldigt aktivt med manövrerande och svåra seglingar. Man är inte bara ute och åker båt.
Genom åren har Allan Palmer haft både åländsk besättning och befäl med sig ombord och han har tagit fartyget till åländska vatten, senast i fjol under Skärgårdsturnén då flera svenska artister fanns ombord och uppträdde både i Mariehamn och på Föglö.
– Processen är i gång och de som leder den ser optimistiskt på att man ska hitta en köpare.