Mariehamns stad är en del av Kiva skola-programmet, vilket syftar till att förebygga mobbning. Resultaten av den senaste Kiva-undersökningen visar enligt stadens sammanställning att det vid en nationell jämförelse ser ganska bra ut för i skolorna i Mariehamn.
– Överlag ser det bra ut i staden, säger Mikael Rosbäck.
Men på vissa av frågorna i enkäten ligger staden sämre till, enligt elevernas enkätsvar. Det gäller bland annat oönskade kommentarer, så som skällsord som gäller kroppen.
I Ytternäs skola ligger har till exempel en större andel elever än i landet i genomsnitt svarat att de har blivit kallade för fula eller elaka saker eller att andra har gjort narr av, eller retat dem, regelbundet på ett sårande sätt två eller tre gånger i månaden eller oftare.
Även vad gäller elever som minst två till tre gånger i månaden har upplevt oönskade kommentarer eller skällsord i skolan som handlar om kroppen eller sexualitet ligger svaren något högre i Ytternäs än i genomsnitt.
Mobbade via internet
I Övernäs skola och Strandnäs skola syns liknande resultat med en lägre nivå av mobbning men med vissa svar som ligger högre än genomsnittet för landet.
Kiva
• Kiva är ett forskningsbaserat antimobbningsprogram.
• Målet är att förebygga mobbning och hantera fall av mobbning på ett effektivt sätt.
• De tre huvudelementen är prevention, ingripande och övervakning.
• Årliga onlineundersökningar för både elever och personal ger feedback som skolorna kan använda för att förbättra antimobbningsarbetet.
• Källa: www.kivaskola.fi
I ett par årskurser i Övernäs har till exempel en större andel svarat att de känner att de har blivit retade på ett sårbart sätt, två eller tre gånger per månad. I Strandnäs ligger man till exempel högre på andelen elever som har blivit mobbade via internet och som blivit kallade fula eller elaka saker eller fått oönskade kommentarer eller skällsord som handlar om kroppen eller sexualitet.
– Är det så att man använder mer sådana ord här eller finns det en kulturell skillnad? Vi vet inte, säger Mikael Rosbäck.
Rastaktiviteter
Alla skolor har lyft vikten av etik och moral på nätet, säger han.
– Det är kanske lättare att säga något fult till någon när man inte står ansikte mot ansikte med den personen.
En annan teori är att sociala medier inte har funnits så länge och att det därför inte är klart för alla hur man ska bete sig.
– Skulle man göra en motsvarande undersökning bland vuxna skulle det kanske sticka ut där också, säger Mikael Rosbäck.
Han säger att man alltid skulle alltid vilja att allt var perfekt.
– Men det är inte en sådan värld vi lever i.
Mariehamns stad jobbar dock mycket med dessa frågor, säger han. Och en positiv sak är svaren som gäller personalens inställning till mobbning.
– Eleverna märker att skolan jobbar med det här och inte bara skjuter det ifrån sig. Det är en mycket viktig sak.
Varje skola jobbar ständigt med att minska mobbning, enligt Mikael Rosbäck.
– Det är ett jobb som aldrig tar slut. Det bara att hålla i det, att utvärdera och att fortsätta med åtgärder.
I höst har staden också satsat på att anställa tre nya fritidspedagoger, en till varje skola. De har bland annat till uppgift att arbeta med rastaktiviteter.