I den nya läroplan som infördes i augusti i år frångick åländska skolor den religionskunskap som tidigare följt den evangelisk-lutherska tron.
Under hösten har åländska skolelever i stället fått läsa ämnet religions- och livsåskådningskunskap, som är en konfessionslös religionsundervisning. Men inför årets julfirande har den nya lagen och läroplanen ställt till det för flera skolor. Orsaken är att man har svårt att skilja på vad som är traditionsbundet och vad som är religionsutövning.
Katarina Halme-Wiklund på landskapsregeringens utbildningsavdelning säger att hon diskuterat saken med lärare och utbildningschefer från flera skolor och kommuner.
– Det har diskuterats och tankarna är väldigt olika. Vissa tycker inte alls att saken är oklar. Det finns ingenting som säger att man inte får ha till exempel julkyrka, men då behöver det skrivas in i arbetsplanen på förhand och de elever vars vårdnadshavare inte vill att deras barn ska gå i julkyrka ska få göra någonting annat.
Avsluta skoldagen
Enligt Katarina Halme-Wiklund har åtminstone en skola valt att avsluta skoldagen tidigare och göra julkyrkan frivillig.
– Sedan finns det skolor som är väldigt glada över att de kan välja bort julkyrkan eftersom det är en sak som tidigare väckt mycket åsikter bland vårdnadshavare.
Hon säger att den springande frågan är vad som är tradition och konfessionslöst och vad som är religionsutövning.
– Enstaka psalmer i samband med traditioner är okej. Det är traditionsenligt eftersom vårt samhälle är uppbyggt enligt evangelisk-luthersk lära.
Går man till kyrkan och en präst predikar går man däremot över från tradition till utövning.
– Därför finns det en möjlighet att välja bort det, men att sjunga en psalm på en julfest är inte religionsutövning och därför måste man inte beskriva det i arbetsplanen.
Svår gränsdragning
Samtidigt är det just gränsdragningen mellan vad som är tradition och vad som är religionsutövning som föranlett huvudbry bland skolorna.
– Och där kan man inte bara ge en anvisning. Det beror på sammanhang.
Sammanfattningsvis konstaterar hon att lagen inte säger något om att skolorna inte får sjunga psalmer eller fira jul.
– I slutändan handlar det om att respektera tradition men också allas möjlighet att vara delaktiga. Landskapsregeringens uppfattning är att man kan fira som tidigare men om man går till kyrkan måste det skrivas i arbetsplanen och finnas alternativ för de som inte vill.