I landskapsregeringens budgetförslag för år 2024 nämns att tillsynsärenden för grundskolor och gymnasiet förväntas öka och man föreslår utökade resurser för att klara av ökningen.
Enligt utbildnings- och kulturavdelningens chef Niklas Stenbäck har man inte haft några ärenden alls under tidigare år, medan det de senaste åren ökat kraftigt. Orsaken till ökningen kan bero på flera saker.
– Vi har inga säkra fakta kring det, men det spekuleras en del om att det är en allmän samhällstrend, säger han.
För Ålands del kan det handla om att kännedomen om att man kan anmäla har ökat, säger Niklas Stenbäck. Men om antalet fall har ökat kan han inte säga.
Hårt arbetstryck
De ärenden som kommer in handlar om grundskolorna, om hur skolorna hanterat olika situationer, hur skolornas rutiner är formulerade och hur de följs upp.
– Oftast har det varit en långvarig kontakt med skolan och sen har vårdnadshavarna kommit till en punkt när man sett sig nödgad att kontakta oss.
Utbildningsbyrån har hanterat tillsynen och där har man tagit fram rutiner, men eftersom arbetet fördelats på befintlig personal har det inneburit hårt arbetstryck på personalen.
– Varje ärende tar väldigt mycket tid och det är inte hållbart i längden.
Därför behövs den resursförstärkning som efterfrågas i budgetförslaget. Förslaget är en tidsbunden tjänst under sex månader. Kostnaden skulle bli 40.000 euro för 2024. Man föreslår att en person ska ta hand om tillsynen och de enskilda ärenden som kommer in. Den personen ska också bygga upp en struktur som, enligt Niklas Stenbäck, borde bli en fristående inspektion.
– Åland är litet och vi måste hitta ett system som fungerar. Vi för en dialog och ger råd till skolorna i många sammanhang där skolan och utbildningscheferna vänder sig till oss. Det är problematiskt att vara både rådgivande och tillsynsmyndighet i en och samma funktion. Så gör man inte på andra håll. Vi måste hitta en tillsyn som är oberoende av den andra förvaltningen.
Niklas Stenbäck säger att det är viktigt att hitta ett system där det kan fungera för åländska förhållanden.
Kan vara puckel
Men den ökade mängden ärenden kan vara en puckel, säger Niklas Stenbäck.
– Det kan vara ett uppdämt behov som visar sig och det blir kanske inte lika många ärenden 2024. Men trenden för samhällsutvecklingen visar att det ökar. Vi har egen behörighet och ett eget ansvar när det gäller utbildningsfrågorna och det är ett ansvar vi måste ta, så länge vi inte har en extern placering.