”Svenska familjer flyr till Åland för att slippa skolplikt” löd rubrikerna förra veckan när hemskolning var på tapeten i medier som Svenska dagbladet och Sydsvenskan.
Bakgrunden är ett uppmärksammat fall där ett föräldrapar i Malmö har bötfällts med drygt 1.600 euro för att ha hållit sina barn hemma sedan starten på pandemin. Nu ska barnen ha folkbokförts på Åland, där vi till skillnad från Sverige har läroplikt i stället för skolplikt.
Kan man tala om en svensk flyttrörelse?
Ålandstidningen ställer frågan till Katarina Halme-Wiklund, specialsakkunnig vid utbildningsbyrån.
– Det är absolut en ökad trend. 2012 hemskolades åtta barn, i dag är de 100. Det är framför allt de senaste åren som en markant ökning har skett. 80 procent av de som flyttar hit på grund av hemundervisning kommer från Sverige, säger hon.
Landskapsregeringen, LR, utsåg nyligen en arbetsgrupp som ska utreda frågor som har uppstått gällande hemundervisningen, och komma med förslag på åtgärder och förbättringar. En rapport beräknas vara klar till början av sommaren.
– Med flera elever blir det större frågor. Frågor har uppstått tidigare också, men det har inte funnits samma skäl att utreda dem då det har handlat om enstaka fall, säger Katarina Halme-Wiklund.
Dålig reklam
Det är kommunerna som har tillsynsansvaret över hemundervisade barn, men LR har ett övergripande ansvar för att garantera att barn får de kunskaper de har rätt till.
– Det fungerar bra i många fall, men varje fall som inte fungerar är ett fall för mycket.
Det finns exempel på situationer där personer skriver sig på Åland för att hemundervisa, men inte egentligen flyttar hit.
– Jag kan inte uttala mig om hur många det är, jag vet bara att det finns fall. Det är ett mörkertal. Lagmässigt är det fel, enligt reglerna för hemundervisning ska man vara bosatt där man har sin hemkommun, säger Katarina Halme-Wiklund.
– Åland ska inte vara en tillflyktsort dit man kan fly och gå under radarn för att man har dåliga upplevelser av skolan i Sverige. Den reklamen vill vi inte ha för Åland. Man får väldigt gärna flytta hit och prova på skolan. Den åländska skolan är mycket bra.
Kommunen där den hemundervisade eleven bor ska en gång per termin utföra ett prövningstillfälle för att se till att barnets kunskapsutveckling motsvarar det som anges i den åländska läroplanen. En eller flera lärare träffar eleven för att kontrollera framsteg genom bland annat diskussioner, och skriftliga, muntliga och praktiska prov.
– Dyker barn inte upp till prövningstillfällena kan kommunerna inte se om barnen mår bra och lär sig det de ska. Det är kommunernas ansvar att försäkra sig om att dess invånares bästa garanteras.
Hur lätt är det att ”flyga under radarn” på Åland?
– Det ska inte vara möjligt, vi behöver komma åt den här lilla gruppen. Det här är något som ses över och behöver åtgärdas.
I den nya lagen för barnomsorg och grundskola har det införts möjlighet att avbryta hemundervisningen om den inte fungerar. Om barn inte dyker upp till prövningstillfällena kan verktyget tas i bruk.
– Kommunen kan ta ett beslut om att avbryta hemundervisningen om man noterar att barnets utveckling och lärande uppvisar allvarliga brister. Då får familjen en termin på sig att förbättra kunskaperna, eller dyka upp till prövningstillfället. Om det ordnar sig då är allt väl, annars är det kommunens ansvar att ta ett beslut om att hemundervisningen ska upphöra. Eftersom lagen är så ny har något sådant beslut inte tagits ännu, men det finns som verktyg, säger Katarina Halme-Wiklund.
Det cirkulerar en uppgift om att det finns en adress som används systematiskt för att skriva sig på, utan att egentligen bo där. Är det något LR känner till?
– Det har vi inte någon information om, och det är inte heller något jag skulle kunna uttala mig om.