Mariehamns stadsfullmäktige beslutade i tisdags att anta stadsstyrelsen förslag att göra en utredning i syfte att bygga ett separat äldrecenter med särskilt fokus på personer med demensdiagnos, och att söka samarbeten med andra aktörer. Det innebär att man lägger ner planerna på den ska göra den utbyggnad av Trobergshemmet som föreslogs i förstudien. Efter ett förslag av Barbro Sundback (S) tillkom en kläm om att staden ska ”bereda ett byggande i egen regi”.
Stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman (Lib) sade att studien om utbyggnad av Trobergshemmet ändå inte varit meningslös.
– Nej, vi har fått reda på väldigt mycket information om ett hus vi visste för lite om. Däremot blev utredningen dyr (250.000 euro reds. anm.), men det får föras till kontot att det var en väldigt tajt tidsram för själva utredandet.
Roger Jansson (MSÅ) sade att partiet ställde sig bakom stadsstyrelsens förslag, men att man skyndsamt måste se över alternativ för att lösa den akuta situationen i staden och snabbt hitta en entydig väg framåt.
– Vi måste ge bästa möjliga kvalitet inom omsorgen för de människor som faktiskt har byggt vårt fina samhälle, sade han.
Frustration
Flera ledamöter uttryckte frustration över ärendet har dragits i långbänk.
– Vi kan inte skjuta på den här frågan mer. Det är som att man vill osynliggöra problemet och frita sig ansvaret. Alla partier i valet har lovat att göra allt för de äldre, ändå har vi inget beslut, sade Barbro Sundback.
– Det är plågsamt att vi inte har fått en lösning på äldreboendefrågan, sade Leif Holländer (Obs).
– Vi har stora problem med beslutsprocesserna i staden. Det är väldigt besvärande att vi har tioåriga ledtider. Hur i herrans namn kan vi ha en stad som funkar så? sade Rolf Granlund (ÅF).
– Jag förstår frustrationen. Det är något konstigt med sådana här danser i beslut, fullmäktige beslutar, det går vidare, blir något nytt och kommer tillbaka. Det blir en konstig känsla i det, sade Alfons Röblom (Hi).
Samarbete med Jomala
Grannkommunen Jomala står inför utmaningar inom äldreomsorgen, och fullmäktige diskuterade ett eventuellt samarbete.
– Jag har redan varit i kontakt med representanter från Jomala kommun och intresset är väl som det är, de är inte särskilt imponerade av arbetet med de här frågorna i staden och har en hel del tvivel, sade Roger Jansson.
Han föreslog att staden diskuterar med Jomala om behoven.
– Om det vid en sådan diskussion visar sig att det finns gemensamma intressen och en win-winsituation och praktiska lösningar är det klart att det ska tas seriöst, men tiden är emot oss.
Barbro Sundback menade att Mariehamn och Jomala har för olika behov i dagsläget.
– Jomalas primära behov är ESB-platser, sade hon.