Enligt rapporten är det ett telefonsamtal som Transportstyrelsen mottog i mars 2018 som ligger till grund för ärendet. Transportstyrelsen ska då ha blivit varskodd om att det systematiska arbetsklimatet ombord på ms Cinderella inte fungerade. Senare ska det även ha framkommit att det fanns problem kopplade till hög arbetsbelastning, höga sjuktal och stor personalomsättning, framför allt inom restaurangverksamheten, ombord på fartyget. I november 2018 genomfördes en inspektion av tre tjänstemän från Transportstyrelsen. Inspektionen riktades i huvudsak mot fartygets restaurangverksamhet och nu riktas skarp kritik mot arbetsklimatet ombord på fartyget. Omständigheterna kring skyddskommittémötena ombord på fartyget berörs på flera håll i den 15 punkter långa förrättningslista som Transportstyrelsen delgivit Viking Line. Bland annat ska huvudskyddsombudsmannen endast ha deltagit i ett av sju skyddskommittémöten åren 2017 och 2018. Ersättare har saknats och flera skyddsombud har inte varit representerade under mötena, däribland restaurangverksamhetens ombudsman, något Transportstyrelsen finner förvånande mot bakgrund av de problem man identifierat i verksamheten. Mötena har inte heller uppfyllt innehållskraven och skyddsdokumentation och handlingsplaner har saknats eller inte redovisats. Vad gäller den interna uppföljningen av arbetsmiljöarbetet konstaterar Transportstyrelsen att den inte är att betrakta som en utvärdering.
Hög arbetsbelastning
Enligt rapporten har det i intervjuer, e-postkonversationer och telefonsamtal med chefer, skyddsombud och medarbetare vidare framkommit att arbetsbelastningen varit så hög att den lett till stress, sjukfrånvaro och personalomsättning. Men uppföljning av sjuktal saknas. Mest anmärkningsvärt är kanske punkten om kränkande särbehandling där Transportstyrelsen skriver att flera personer på olika sätt rapporterat om trakasserier och bestraffningar från chefer och arbetsledare. Sammanfattningsvis konstaterar man att det systematiska miljöarbetet ombord på Cinderella inte fungerar och att det finns en mängd brister som måste åtgärdas. När Ålandstidningen pratar med Christina Öhberg, ansvarig för inspektionen vid Transportstyrelsen, vill hon inte kommentera ärendet. – Det är ett pågående ärende och därför kan jag inte kommentera saken.
På vilket sätt pågår det ännu?
– Vi inväntar rederiets svar och efter det måste vi göra en bristavstyrning där vi granskar om man åtgärdat de saker som vi har påpekat. Fram till dess råder det sekretess. Christina Öhberg säger att man regelbundet gör inspektioner ombord på passagerarfartyg eftersom det handlar om stora arbetsplatser. – Den här är bara en i mängden. Vi har valt att titta på den här branschen eftersom det finns många anställda ombord.
Men i rapporten står det uttryckligen att Transportstyrelsen tog emot ett telefonsamtal. Var det därför man påbörjade utredningen?
– Jag vill inte kommentera saken så länge det är ett pågående ärende.
Ingen bjudresa
Dagens ETC avslöjade för snart ett år sedan att Viking Line under flera år systematiskt bjudit inspektörer från Transportverket på mat, alkohol och uppgraderade hytter i samband med inspektionsbesök. Transportstyrelsen gjorde efter avslöjandet en åtalsanmälan gällande en specifik resa med Cinderella hösten 2017. Att något sådant ska ha förekommit i samband med inspektionen i november 2018 dementerar Christina Öhberg kraftigt. – Nej, nej, nej. Det där är inget som förekommer.
Har vidtagit åtgärder på samtliga punkter
Viking Line har i ett svar bemött Transportstyrelsens rapport och vidtagit åtgärder på alla punkter som listas, säger företrädare för rederiet.
Lena Marcus, personalchef på Viking Line, säger att en stor del av de påpekanden som framförs i rapporten grundar sig i en konflikt mellan arbetsgivaren och Seko, service- och kommunikationsfacket. – Konflikten har handlat om hur man väljer skyddsombud och den har väntat på ett avgörande från Transportstyrelsen. Mycket av de som framförs i rapporten hänförs till den konflikten men arbetsrapporten sammanställdes innan vi hade vidtagit alla åtgärder. Enligt Laura Nieminen, HR-specialist på Viking Line, har man den här veckan skickat in ett svar till Transportstyrelsen. Bland åtgärderna som vidtagits finns bland annat nya rutiner för skyddskommittemötena och skyddsombuden ombord på fartyget. Varje avdelning har valt nya ombud och en ny huvudombudsman är utsedd och framöver kommer flera arbetsmiljökurser för personalen att anordnas.
Positivt med inspektioner
Lena Marcus säger att fartygsinspektioner ofta är någonting positivt. – Man får veta vad som görs rätt och vad som görs fel. Det är en genomgång för hur man ska jobba vidare. Vad gäller trakasserier och bestraffning säger hon att metoo-rörelsen de senaste åren fört fram nya rutiner för hur man arbetar med sådana ärenden. – Vi har processer för hur vi löser det men som på vilken arbetsplats som helst med över 400 anställda förekommer det konflikter. Hon framhåller tillsammans med HR-specialist Sussi Clemes ändå att man ser allvarligt på informationen. – Det är det bra att det kommer fram eftersom arbetsgivaren behöver känna till att det förekommer. Det är viktigt att de som upplever trakasserier träder fram och gör en anmälan så att vi kan hantera saken enligt de processer vi har, säger Sussi Clemes och tillägger att antalet ärenden ombord på Cinderella som nått huvudkontoret är förhållandevis få. – Det är ärenden som vi har löst. Men på basen av rapporten får jag intrycket av att fler är drabbade och därför är det viktigt att det når oss.
Kevin Eriksson