– Ingen kan förutspå hur världen ser ut om tio år. En avskaffning av demilitariseringen skulle göra det lättare för oss att reagera och öka säkerheten om situationen försämras, säger generalmajor i.a. Pekka Toveri till Hufvudstadsbladet.
Tre tidigare toppofficerare inom Försvarsmakten som kandiderade i riksdagsvalet är av åsikten att demilitariseringen antingen borde slopas eller ses över i skuggan av Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Åsikterna, som framkommit i Yles valkompass, lyftes först upp i en artikel i Hufvudstadsbladet.
Både generalmajor i.a. Pekka Toveri, tidigare underrättelsechef, och överste i.a. Kjell Törner, tidigare kommendör för Nylands brigad, anser att Åland inte längre ska vara demilitariserat alls.
General i.a. Jarmo Lindberg, som var Försvarsmaktens kommendör fram till 2019, håller delvis med.
– I den här situationen då Finlands säkerhetspolitik är i stor omvälvning anser jag att alla synpunkter som främjar landets säkerhet öppet borde ses över och diskuteras, säger han till Hufvudstadsbladet.
Förebyggande åtgärd
Varken Toveri och Törner ser demilitariseringen som något akut hot, men säger att Rysslands agerande i Ukraina på längre sikt skapar osäkerhet.
– Ryssland bryter mot alla internationella fördrag och regler. Rysslands krigföring i Ukraina, en kombination av stalinistisk terror och plundringståg, har visat att landet inte skyr brutala och kriminella metoder. Därför har min åsikt om att avskaffa demilitariseringen förstärkts ytterligare det senaste året, säger Toveri till Hufvudstadsbladet, och fortsätter:
– Genast då det blir möjligt kommer Ryssland igen bygga upp sin militära förmåga. Därför vore det bättre att nu få undan demilitariseringen från dagordningen så att vi inte senare är låsta vid föråldrade avtal som komplicerar försvaret av Åland.
Toveri ser ändå inte att någon permanent garnison på Åland skulle behövas, och Törner föreslår att en kombinerad svensk-finsk båtburen styrka under Nylands brigads kommando som skulle öva på Åland kunde vara en lösning.
– Om Gotland och eller Åland skulle falla i fel händer vore det katastrofalt för vår utrikeshandel som till 90 procent sker med fartygstransport, säger Törner.
“Under täckmantel”
Varken Pekka Toveri eller Kjell Törner ser heller positivt på det ryska konsulatets fortsatta varande.
– Eftersom Ryssland har representation på Åland finns risken att landet utvidgar sin verksamhet där. Under sovjettiden fanns tiotals personer stationerade på konsulatet. Även i dag är det helt normal rysk verksamhet att ha konsulatpersonal som i själva verket är underrättelseofficerare med onda avsikter. De kan ägna sig åt underrättelseinsamling, förberedelse av sabotage och allt möjligt annat, säger Toveri till Hufvudstadsbladet.
Kjell Törner instämmer.
– Det är galet att Ryssland har ett konsulat som övervakar demilitariseringen. Bemanningen är i dagsläget inte stor, men ändå är det som att ha en kniv mot ryggen. Vad är poängen med att Ryssland övervakar demilitariseringen av ett område mellan två Natoländer, säger han.
I riksdagsvalet valdes Pekka Toveri in för Samlingspartiet i Nyland och Jarmo Lindberg för Samlingspartiet i Helsingfors. Kjell Törner för SFP fick för få röster som inte räckte till en plats.