Ålandstidningen berättade i onsdags att flera åländska jordbrukare valt att lägga ner, alternativt trappa ner, sin verksamhet efter sommarens torka.
En av dem är bonden Henrik Karlsson från Jomala. Han brukar cirka 125 hektar mark och producerar vid sidan om odlingen mjölk.
Precis som för många andra var sommarens skördar allt annat än tillräckliga. Han berättar att han i den andra skörden skördade i snitt en bal gräs per tre hektar.
– Ett normalt år får man tio balar per hektar. Jag är väldigt tacksam för att jag fick skörda grannars, vänners och bekantas mark.
Ändå fanns det inte tillräckligt med mat för de 38 mjölkkor som fram tills i sommar bodde på gården.
– Som jag ser det handlar det om att ta ett snabbt beslut och jobba därefter. Det gjorde jag genom att skära ner på antalet kor och att sluta seminera dem – i slutändan att lägga ner mjölkproduktionen
14 till slakt
Sedan sommaren har Henrik Karlsson fört 14 av sina 38 kor till slakt. Fyra nya kvigor har kalvat in som kor.
– Den faktiska minskningen är tio kor. Med det ska maten räcka till nästa sommar. Annars hade den troligtvis bara räckt till februari.
Ännu har Henrik Karlsson alltså inte helt och hållet sluta producera och sälja mjölk, men tanken är att han ska sälja ut kvigorna innan de kalvar.
– Får jag dem inte sålda mjölkar jag dem på gården. Jag har inget datum för när det ska vara tomt i ladugården.
– Det går inte bara att sluta med en gång. Det finns ingen som kommer och hämtar besättningen bara sådär, tillägger hans fru Johanna Sporre-Karlsson som hjälper till på gården.
Sista droppen
Att Henrik Karlsson skulle sluta med mjölkproduktionen hade kanske hänt ändå, förr eller senare. Men sommarens torka var definitivt faktorn som fällde utslaget.
– Jag har en gammal ladugård samtidigt som mjölkpriset är svagt och avbytarservicen inte fungerar. Det var andra faktorer som spelade in.
Han säger att beslutet innebär en stor omställning för honom själv. Tidigare har två timanställda arbetat på gården.
– Nu kanske jag är tvungen att dra ner på antalet timmar jag anlitar extrapersonal. Det beror lite på hur jag utvecklar min övriga verksamhet framöver.
Hur var det att arbeta i somras?
– Jag gick med en stor klump i magen nästan hela tiden. Även efter att jag fattat beslutet. Det har funnits djur här på gården sedan 1600-talet men det är som det är. Man måste anpassa sig.
Henrik Karlsson tycker att det saknas beredskap för den här typen av scenarion på Åland.
– Det lär komma fler torra år. För en liten jordbrukare som mig gick det. Jag hade möjlighet att avveckla och ägna mig åt annan verksamhet. Så kan inte alla göra.
– Det är samma med avbytarservicen. För oss har det fungerat men ute i periferin är det svårt att få hjälp.
Kevin Eriksson