I april i år röt landskapsregeringen (LR) till om Sottungas arrangemang kring tillsynen av hemundervisningen: Föräldrar får inte påverka kommunens val av tillsynslärare.
”All verksamhet i grundskolan bygger på samarbete med vårdnadshavarna men det är uttryckligen kommunens uppgift att besluta om de praktiska arrangemangen kring tillsynen”, underströk LR i en skrivelse efter att kommunen, efter tips från hemundervisarna, anställt Ditte Storck Christensen som tillsynslärare.
Ditte Storck Christensen forskar till vardags vid Göteborgs universitet om svenska familjers hemundervisning på Åland. Den andra tillsynsläraren i kommunen är Kerstin Lindholm, som också är utbildningschef i kommunen.
Ändrat sig
Under våren meddelade både bildningsnämnden och Sottunga kommunstyrelse att man ställer sig positiva till att börja köpa tillsynstjänster från den organisation för hemundervisning som Mariehamns stad bildar. Det väckte oro bland hemundervisarna, som i ett brev till kommunstyrelsen skrev att en välfungerande tillsyn är nödvändig för att de ska våga se Sottunga som sitt framtida hem.
När nämnden nyligen skulle ta ställning till avtalsförslaget hade man ändrat sig och föreslår i stället att kommunstyrelsen i nuläget inte ska teckna avtalet med Mariehamn.
”När Mariehamns enhet utvecklats till att fungera väl, och därmed mognat till ett verkligt kompetenscentrum för hemundervisningen på Åland, omprövas beslutet”, skriver nämnden i beslutet.
Lyssnat på föräldrarna
Representanter för kommunen har före nämndens möte träffat hemundervisarna och diskuterat ärendet.
”På mötet enades det om att Sottunga fortsätter med den tillsynslösning som redan finns”, står det i beredningen till bildningsnämnden.
Att det inte finns någon anledning att köpa tjänsterna från Mariehamn motiveras bland annat med att barn, vuxna och de nuvarande tillsynslärarna är nöjda med tillsynen som den ser ut nu:
”En god tillsyn bygger på goda, tillitsfulla relationer mellan tillsynspersoner och barn. Detta är något som etableras över tid. Sådana relationer är redan under uppbyggnad på Sottunga och hemundervisarna vill inte börja om med nya relationer. Kontinuitet är en tungt vägande faktor, särskilt för barnen.”
Dessutom framhålls att den nya tillsynsenheten är helt oprövad.
Finns en oro
Kerstin Lindholm är föredragande i nämnden.
Bild
LR har ju tidigare understrukit för kommunen att föräldrarna inte ska få påverka kommunens val av tillsynslärare eller hur tillsynen förverkligas. Men det känns här som att nämnden i mycket har vägt in deras åsikter.
– Vi har rätt att höra kommuninvånare innan vi fattar beslut, och det är det vi gjort här. Jag vet inte varför vi ska göra en stor mängd människor missnöjda när vi har ett annat bra alternativ, säger hon.
Är det nämnden eller föräldrarna som är oroade över om tillsynen i stadens tillsynsenhet redan inledningsvis ska hålla en tillräckligt god kvalitet?
– Det är mer hemundervisarna som är oroade över att byta system och de ser gärna att det prövas först innan vi hakar på det.
Du sitter på dubbla roller, dels är du en av tillsynslärarna, dels är du den som lagt fram förslaget i nämnden. Här föreslog du ju att tillsynslärarna ska finnas kvar. Ser du själv någon problematik i att du är föredragande i ett ärende som rör dig själv?
– Det är så i en liten kommun att det kan vara svårt att skilja på poster. Men jag brukar jäva mig när jag anställs som tillsynslärare, då tycker jag att jag berörs direkt av det och då är det i stället nämndens ordförande som är föredragande. Men i det här utredningsförfarandet har jag inte jävat mig.
Funderade du på att jäva dig?
– Nej, det gjorde jag faktiskt inte.
Billigare alternativ
Kostnaden för att köpa tillsyn från hemundervisningsenheten beräknas bli runt 1.150 euro per barn och år. För Sottunga, som under hösten har elva hemundervisade barn, skulle den totala summan landa på drygt 13.600 euro per år. Det är enligt skolchefen ungefär den dubbla kostnaden jämfört med i dag.
Kerstin Lindholm säger att kostnaden inte varit det avgörande i det här fallet.
– Hemundervisarna resonerar så här: Varför ska man göra en stor grupp missnöjda, och dessutom betala mer för det?
Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen.
Tillsynen
• Hemundervisade barns framsteg prövas i slutet varje termin av en tillsynslärare. Det kan till exempel göras genom samtal, skriftliga och muntliga uppgifter och arbetsprover.
• Läraren ska sedan göra en skriftlig redogörelse med bedömningen godkänd eller inte godkänd, men det rör sig alltså inte om ett betyg.
• Om barnets lärande under ett läsår visar allvarliga brister kan kommunen fatta ett beslut om att bryta hemundervisningen. Det görs antingen av grundskolechefen eller utbildningschefen på beredning av en skolföreståndare eller rektor.
Källa: Landskapsregeringen.