Kärt barn har många namn; ecodriving, ekologisk körning, ekonomisk körning – eller som Daniel ”Kotte” Nordberg säger: Sparsam körning.
– Målet är helt enkelt att köra så att bilen förbrukar så lite bränsle som möjligt, på det viset kan man spara en slant men den stora vinsten är för miljön. Ju mindre bränsleförbrukning desto mindre påverkan på miljön.
Rent generellt säger han att det handlar om planering av sin körning, att utnyttja motorbromsen på manuellt styrda fordon och att försöka hålla bilen i rörelse hela tiden för att slippa stanna och starta gång efter annan.
– Och så klart att hitta rätt växel, vilket är väldigt mycket beroende på vilken bil du har. Den bil jag kör nu drar som minst vid 1.600–1.700 varv medan min tidigare bil var som bäst kring 1.200 varv. Men en generell tumregel är 1.500–2.000 varv.
Hur aktivt jobbar du med elever att köra på det här sättet?
– År 2022 reviderades körkortslagen och man plockade bort två miljökörningslektioner från säkerhetskursen och det lades in i grundutbildningen. Nu kan man börja öva med växlingen redan första lektionen – så klart beroende på elevens förmåga. Men när denne börjar förstå växlingen och hur man kan utnyttja den för att anpassa farten är den redo, säger Kotte Nordberg och fortsätter:
– Miljökörning är någonting som kollas på körkortsproven nu också.
Körde längre – men mer miljöeffektivt
Körskoleläraren betonar verkligen vikten av att planera sin körning.
– Jag brukade köra ut varor till kunder och valde alltid bort vägar där man var tvungen att svänga vänster för att komma upp på huvudled. Så även om jag körde fler meter än min kompis som hade samma jobb så var jag alltid först tillbaka, haha.
Många pendlar relativt korta sträckor på Åland vilket leder till trafikproppar vissa tider, även det är en del av en planerad körning.
– Kan man åka hemifrån 20 minuter tidigare eller senare och likadant från jobbet skulle det underlätta. Samtidigt kan inte alla göra så, då blir det lika brett som långt, säger Kotte Nordberg.
En fördom kring den här sortens körning är att det inte ska accelereras.
– Då jag lärde mig det trodde jag gasen var off limits, men så är det inte. Man ska effektivt komma högt upp i hastighet så om det är en 40-väg, du har bra sikt och före ska du komma upp i det ganska omgående. Samma sak gäller 70, 80 och 90-sträckor, det ska inte ta 25 sekunder att komma upp i hastighet, säger Kotte Nordberg.