Sverige har länge varit Panteratätast i Europa med totalt 155 bilar registrerade i dagsläget. Den svenska klubben startade 1979 med Mats Gorski som drivande kraft. Han satt som ordförande ända till 2005. Nu har klubben över hundra medlemmar i Sverige och även i de andra nordiska länderna.
– Det brukar vara ett tiotal deltagare på våra sommarträffar. Vi förlägger träffen på tre-fyra dagar till olika delar av landet. I fjol körde vi Vänern runt och året före var vi på Gotland, förklarar ordförande Tomas Gunnarsson från Uppsala.
Tidigare var sportbilsträffen vid Rosersbergs slott ett givet inslag för Panteraägare och på 80-talet Sportscar Show på Mantorp.
– Till Panterans 40-årsjubileum på Spa i Belgien var vi en hel grupp från Sverige, över tio bilar. Vi var också med när De Tomaso firade 60 år i Modena 2019. Det var sista gången jag såg fabriken som är riven nu, säger han.
Teknik och kultur
Till Åland kom sju Pantera, plus två moderna följebilar, en Corvette och en Lamborghini Gallardo.
Tomas Gunnarsson säger att man försöker välja boende på landet där det finns restaurang.
– Men det kan vara svårt att hitta mitt under sommarsäsongen. Här i Mariehamn bor vi nere vid färjeläget, men fördelen är att allt finns på promenadavstånd.
Träffarna handlar inte bara om bilar och körning, även om de åländska huvudvägarna får gott betyg.
– Programmet innehåller även kultur med slotts- och museibesök, fritid för shopping och naturligtvis god mat. Nu sammanföll vår träff med den stora utställningen här i Mariehamn, vilket blev ett trevligt tillskott.
Träffdeltagarna kom från Uppland och Stockholmsområdet. De mest långväga gästerna var Öyvind och Dagny Kristine Bakken, som kom från Hamar i Norge i en vit Pantera från 1972.
– Det blev ungefär 600 kilometer till Grisslehamn. Det regnade hela vägen ända till Gävle, säger Öyvind Bakken.
Paret övernattade på Örbyhus slott innan de tog färjan till Åland.
– Olyckligtvis stukade min fru foten vid besöket på Kastelholms slott, men hotellet ordnade snabbt fram en rullstol. Det är mycket trevligt och hjälpsamt folk på Åland, säger han.
Mekarvänlig teknik
En av orsakerna till Panterans popularitet är att den kombinerar italiensk sportbilstradition med beprövad teknik. Drivkällan i den låga karossen är en mittmonterad Ford V8-motor. Högt vrid gör den lättkörd och mindre nervös än högvarviga italienska fullblod.
– Alla som växte upp på 1970-talet känner till Pantera. Det är också den enda rimligt överkomliga bilen med prestanda och utseende på den här nivån. Tekniken gör att många ägare mekar själva och flera av bilarna här har fått annan motor. En har en Chevrolet V8 och en annan har en maskin från en Mustang Cobra, berättar Tomas Gunnarsson.
Han konstaterar att rost och skador är de svåraste problemen, eftersom karossdelar är dyra till lågseriebilar.
– Sen sitter man väldigt lågt och har dålig sikt i trafiken. Bakom en suv ser man inte vad som finns framför. Därför får man ha en försiktig körstil, men när det blir rakt så går det att göra snabba och säkra omkörningar.
Ingen förhandsreklam
De Tomaso-ägarna är oftast hängivna märket. Tomas Gunnarsson har haft sin bil i 27 år, ett par andra träffdeltagare i mer än 30 år.
Hur mycket kostar en Pantera i dag?
– Det är svårt att säga vad de säljs för. Annonspriset är inte alltid slutpriset, men runt en miljon kronor ligger de nog.
Exklusiviteten gör att klubben håller låg profil inför sina träffar. Det var slumpen som gjorde att er redaktör uppmärksammade Panterorna i trafiken.
– I Köpenhamn 2015 hade vi inbrott i fem bilar, men förövarna fick inte i gång en enda som tur var. Följande natt hyrde vi en vakt som satt på parkeringen. Därför är vi försiktiga med förhandsinfo, säger Tomas Gunnarsson.
Från racing till exportsuccé
De Tomaso grundades 1959 i Modena av den argentinske racerföraren Alejandro de Tomaso. Bolaget blev snabbt en betydande faktor i italiensk motorindustri.
Företaget samarbetade med Ford. Pantera var märkets tredje modell och tänkt som Fords vapen mot Chevrolet Corvette. Pantera blev den mest långlivade och framgångsrika modellen. Den byggdes åren 1971-92 i fem utvecklingssteg. Totalt tillverkades drygt 6.000 bilar 1971-75. Merparten av bilarna exporterades till USA före oljekrisen 1974.
De Tomaso expanderade verksamheten under 1960- och 70-talet. Man köpte upp designhusen Ghia och Vignale, senare mc-tillverkarna Benelli och Moto Guzzi, samt småbilstillverkaren Innocenti. 1986 övertog man konkurshotade Maserati från Citroën.
Ghia såldes till Ford 1973, Innocenti och Maserati till Fiat 1993. Benelli såldes till en ung industriarvtagare 1995 och vidare till kinesiska ägare tio år senare. Moto Guzzi köptes år 2000 av Aprilia som 2004 övertogs av Piaggio.
De Tomaso gick i konkurs 2004 till följd av ett misslyckat terrängbilsprojekt och efter att grundaren avlidit året innan. En italiensk affärsman köpte varumärket 2009 och hade storslagna planer på biltillverkning. Projektet kom aldrig i gång, men ägaren åtalades för att ha försnillat 7,5 miljoner euro i statsbidrag.
År 2014 köptes bolaget av ett kinesiskt företag, som senast i fjol aviserade planer på att bygga en hypersportbil i liten skala.