Det kan bli svårt att nå enighet om ett åländskt stödsystem för sjöfarten den dag Åland eventuellt får egen behörighet inom både sjöfart och beskattning. Åtminstone i dagens lagting spretar åsikterna. På bilden Olof Erland (lib).
LAGTING De folkvalda passade på att debattera sjöfartspolitiken när de fick en i sammanhanget obetydlig lagändring på bordet i onsdags.
Barbro Sundback (s) föreslog att näringsutskottet ska passa på tillfället att ta reda på hur det står till med förnyelsen av tonnageskatten som, enligt henne, skulle göra det möjligt för rederierna att förnya sitt tonnage.
Olof Erland (lib) påpekade att tonnageskatten inte löser det problemet för passagerarrederierna eftersom den skattefria försäljningen sannolikt inte kommer att beaktas.
- För passagerartrafiken behövs nyanskaffningsreserveringar och vi har all anledning att uppmuntra landskapsregeringen att gå vidare med den frågan.
Många miljoner
Enligt honom är sjöfartsstödet för Åland värt 40 miljoner euro per år, en summa som alltså Åland själv ska stå för om beskattningen tas över.
Men Harry Jansson (Åf) beräknar potten till cirka 25 miljoner euro per år, lite beroende på vad Åland i så fall kan komma överens med staten om när det gäller till exempel icke-åländska sjöanställdas pensioner.
Egna lösningar
För Roger Jansson (fs) är dock Erlands och Janssons "hypotetiska resonemang" ointressant.
- Om vi får behörighet, varför då ha samma system som i riket? Vad är vitsen med det? I stället bör vi söka lösningar som är så bra som möjligt för oss och de är säkert ganska annorlunda än Finlands och Sveriges, anser han.
Han påpekade också att inget av de tre sjöfacken är särskilt intresserat av ett åländskt sjöfartssystem. Det fick Barbro Sundback (s) att fråga vilken rederiernas inställning är.
- Redarföreningen har ingen klar inställning, svarade Jansson.
Varför ta över?
- Så det finns partier som vill att vi ska ta över näringen trots brist på stöd för det hos näringen. När det dessutom kostar, varför då ta över? undrade Sundback.
- Det finns nog stöd inom näringen men man vill veta vad man ska stöda. Vi bör så småningom kunna presentera något konkret för parterna och så tror jag också att det blir, svarade Jansson.
Det blir näringsutskottet som funderar vidare på sjöfarten. Dit går också förslaget att anpassa den åländska kommunalbeskattningen till att sjöfartsstödet blir permanent under 2008. Det innebär att rederierna börjar betala in förskottsskatter och avgifter men får igen hela beloppet från Sjöfartsverket.
Kerstin Österman