Planerna på en ny huvudvattenledning från vattenverket till staden har funnits i ett par år. Den ska dras via Nya Godbyvägen, Svibyvägen och Kasbergsvägen till sjukhuset.
– Det är fråga om en ny ledning som behövs av säkerhetsskäl. De gamla ledningarna är stabila men gamla och det behöver finnas en reservlösning. Arbetet är i princip färdigt projekterat, men för att spara pengar har avsikten varit att gräva för vattenledningen samtidigt som en nya stamledning för avloppsvatten från norra Åland ska anläggas, förklarar Christian Nordas.
I dag går avloppsledningen genom vattenskyddsområdet vid Dalkarby träsk.
– Därför behöver den ersättas. Avloppsvattenmängderna ökar varje år och kommunernas mål är att få fler anslutningar. Det finns dock en osäkerhet med finansieringen, eftersom Orklas processvatten från chipsfabriken ska ledas till Haga kungsgård för bevattning. Det motsvarar 25 procent av volymen på 350.000 kubikmeter per år.
Väntar på fakta
Christian Nordas säger att man har begärt en skriftlig redogörelse av det projektets konsekvenser.
– Under perioden november till april finns knappast något bevattningsbehov, men ett naturligt inläckage i systemet. Därför kvarstår toppbelastningen. Det klokaste är därför att vänta tills alla faktorer är kända.
– Kommunerna vill också skjuta på de projekt som går, eftersom ekonomin är ansträngd. Men om det drar ut på tiden kan vi bygga vattenledningen ändå, ifall vi ser att marknadsläget är gynnsamt.
En förutsättning för en ny avloppsledning väster om Dalbo är också att ledningarna från Klinten till Lotsbroverket förstoras.
– Det är Mariehamns stad som projekterar det avsnittet, påpekar Christian Nordas.
Mera vatten norrut
När det gäller vattenledningarna har Ålands Vatten två projekt som har högre prioritet än stamledningen söderut.
– Det behövs en ny ledning från pumpstationen mellan Långsjön och Markusbölefjärden till Pålsböle, bland annat för att säkra vattentillgången hos Stallhagen. Där har vi fått tillstånd av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) att bygga.
Med högre kapacitet till norra Finström klarar man även ett ökat vattenbehov där.
– Då kan vi också bygga en ny ledning till Geta tillsammans med kommunen. Med den får även vattensituationen vid Havsvidden en lösning. De här projekten vill vi starta så fort vi kan, redan i höst. Arbeten i sjöar måste också vara klara till april.
Bromsas av corona
En tredje faktor är coronapandemin som även påverkar infrastrukturprojekt och samhällsviktiga funktioner.
– Vattenverksföreningen i Finland har uppmanat till att inte starta nya projekt som innebär kontakter med entreprenörer. Den senaste uppdateringen kom den 25 maj, så vi väntar nu bara på att det ska öppnas upp, säger Christian Nordas, som konstaterar att 2020 blir ett mellanår när det gäller investeringar.
Även Ålands Vattens interna arbete har påverkats av coronaläget.
– På vattenverket jobbar vi i skift och driftspersonalen hålls separat. Det är tre-fyra personer som måste hålla sig friska eftersom vi inte har reservkapacitet.
Jonny Mattsson