Mariehamns stad undertecknade förra veckan den europeiska deklarationen för jämställdhet för kvinnor och män på lokal och regional nivå (CEMR-deklarationen). Med det förbinder sig staden att i all sin verksamhet främja jämställdhet och likabehandling, samt att förebygga diskriminering.
– En ny plan för jämställdhets- och likabehandling godkändes av fullmäktige den 20 juni, och då beslutade man också att vi skulle underteckna deklarationen för att visa att det här är ett område vi aktivt jobbar med, säger stadsdirektör Arne Selander.
Han säger att staden gärna vill vara en föregångare, man är genom sitt undertecknande först bland de offentliga organisationerna på Åland.
– I Sverige har 113 kommuner skrivit på (av 290, reds anm.) och i Finland 29 (309), så vi tillhör de första som skriver på även i förhållande till Sverige och Finland.
Deklarationen ses som en del av den vision för 2040 som staden tidigare antagit.
– Där framgår att vi ska arbeta aktivt med jämställdhet och likabehandling. Med det här kommer vi med i ett nätverk där vi kan ta del av vad andra kommuner och organisationer som anslutit sig gör, vi kan dra nytta av varandras erfarenheter. Det finns verktyg för hur man mäter och jämför sig i systemet och hur man aktivt kan jobba vidare för en bättre jämställdhet inom kommunen.
Del i beslutsprocessen
Arne Selander säger att man redan arbetar konkret med frågorna.
– Vi har återkommande informationstillfällen för alla nyanställda, vi ska hålla en ledarskapsdag som handlar om härskartekniker och motstrategier samt håller löpande utbildning i hbtqia+-frågor så att personalen är väl införstådd och att alla behandlas på samma sätt och jämlikt.
– Sedan har vi förstås en handlingsplan för osakligt bemötande, trakasserier och mobbning. Vi håller det löpande vid liv genom information och uppdatering.
Också i beslutsfattande ska jämställdhetsfrågorna tas i beaktande, säger han.
– Det ska vara en del av beredningen, därför är det viktigt att alla tjänstemän får informationen och att det beaktas när man bereder och i beslutsprocesserna.
Är staden jämställd?
– Om man är det eller inte är förmätet att säga, det sker felaktigheter av misstag och vi har inte alla styrdokument på plats och så vidare. Det är viktigt att vi tar frågorna på allvar och jobbar aktivt med dem, säger Arne Selander och tillägger:
– Vi är stolta över att ha skrivit på deklarationen. Vi jobbar aktivt med de här frågorna, annars hade vi inte kunnat skriva under den.
Den europeiska deklarationen för jämställdhet
Den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå arbetades fram inom ramen för ett projekt som genomfördes av Council of European Municipalities and Regions, CEMR.
Den första deklarationen antogs 2006 och har sedan dess uppdaterats.
Deklarationen är ett verktyg för kommuner, landsting och regioner att integrera jämställdhetsperspektivet i det politiska beslutsfattandet och i den praktiska verksamheten. Avsikten är att se till att diskrimineringslagstiftningen efterlevs och att principer reglerade i internationella avtal omsätts i praktik på lokal och regional nivå.
Deklarationen uppmanar Europas kommuner och regioner att använda sina befogenheter och partnerskap för att uppnå jämställdhet för sina invånare.
Källa: Ccrg.org