Miljörevisionen gjordes i september med anledning av att staden är certifierad enligt den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001. Sammantaget konstateras det i revisionsrapporten att miljöarbetet i staden gått framåt, men miljöledningssystemet har fortfarande brister varav flera varit oåtgärdade sedan den förra revisionen 2020. Totalt handlar det om tre större avvikelser som måste åtgärdas inom 60 dagar.
De stora avvikelserna rör bland annat att staden inte haft några bindande krav rörande miljöaspekter och hur sådana ska tillämpas på organisationen. En brist som påpekades redan 2020. Flera av stadens enheter har inte heller ställt miljökrav i sina upphandlingsprocesser. Även det påpekades 2020.
Bristande kemikaliehantering
I miljörevisionen 2020 påpekades att stadens arbete med kemikalier generellt brister, men även på den punkten har staden inte vidtagit några åtgärder. Enligt rapporten har avvikelsen till och med eskalerat. Förutom de generella bristerna nämner man att säkerhetsdatablad för kemikalier saknades vid revisionen, och att faropiktogram, alltså farosymboler, som inte följer CLP-förordningen siktats vid räddningsverket, Lotsbroverket, Tekniska verken och Mariebad.
Som en kvarvarande brist från tidigare revisioner nämns också att alla nämnder i sina verksamhetsplaner inte redovisar hur de avser bidra till att staden ska uppnå sina mål. Bland annat var infrastrukturnämndens verksamhetsplan ofullständig.
Flera förbättringsförslag
Vid sidan om de tre större avvikelserna listas också sju mindre avvikelser, samt sju observationer som riskerar leda till avvikelser vid kommande revisioner. Flera förbättringsförslag nämns också. Bland annat att räddningsverket bör ha en egen miljökoordinator och att händelselistan vid Lotsbroverket bör utökas med en kolumn för orsaksanalyser. Vidare bör staden säkerställa att miljön finns med på agendan på personalmöten i verksamheterna.
Stadsdirektör Arne Selander säger att man inom staden systematiskt och kontinuerligt jobbar med miljöfrågor.
– Sedan är det klart att vi särskilt tittar närmare på vissa saker när det görs anmärkningar i en revision. Varför vissa anmärkningar legat kvar sedan 2020 kan jag inte svara på men rutin och regler är att man följer upp och åtgärdar sådant som brister.
Ska åtgärdas
I november ska ett nytt revisionsbesök göras för att kontrollera att de större bristerna blivit åtgärdade.
– Det är tydligt sagt inom verksamheterna som förekommer i granskningen att bristerna ska följas upp och åtgärdas i enlighet med vad reglerna kräver, säger Arne Selander.
Normalt görs miljörevisionen varje år, men på grund av pandemin blev det ett uppehåll 2021.
– Jag kan ju tillägga att certifieringen har ett bäst före datum och nästa år måste vi certifieras på nytt. Då ska innehållet i alla delar som är viktiga ses över, och är det så att vi inte uppfyller kraven blir vi underkända. Det är en tuff uppföljning, och så ska det vara.