Evelina Grandell Rosenlund tillträdde som äldreomsorgschef i Mariehamn i somras och var inte med och ritade upp budgeten för 2021.
– Men man kan konstatera att det har varit ett rörigt år. Dels har stadens äldreomsorg och KST gått olika vägar, dels har kostnaderna för köp av platser ökat. Pandemin har också haft stor påverkan. Man kan säga att året har kommit med många oväntade utgifter som inte gick att förutse.
Därför äskar stadens äldreomsorgsnämnd nu om 585.000 euro i tilläggsmedel för 2021. Enligt Evelina Grandell Rosenlund är behovet av pengarna så pass stort att förvaltningens möjligheter att själva inom befintliga ramar komma till rätta med situationen tämligen är små.
– Det är vad verksamheten behöver.
Minskade intäkter
Orsakerna till underskottet är flera. Men i siffror kan bland annat inköp av platser i andra kommuner för 60.000 euro mer än budgeterat nämnas. Orsaken är plats- och personalbrist. Eftersom en del medicinskt färdigbehandlade patienter inte kunnat beredas plats på utsatt tid har äldreomsorgen också påförts ett vite om 50.000 euro.
Därtill har bristen på behörig personal lett till höga kostnader för övertid och vikarier. Sjukfrånvaron har också varit betydligt högre än innan pandemin, cirka 25 procent, och kostnaderna för skyddsmaterial och intensifierad städning har ökat betydligt.
Därtill har äldreomsorgen tappat intäkter från de cirka 500 hemservicetimmar som numera sköts av KST.
– Det är en betydande del, men det mesta handlar som sagt ändå om oväntade kostnader.
Stram rambudget
Samtidigt som kostnaderna ökar har äldreomsorgsnämndens budgetram för 2022 dessutom minskat med 62.138 euro, från 12.129.442 till 12.067.302.
– Vi har fått en väldigt stram rambudget som kräver stora inbesparingar, säger Evelina Grandell Rosenlund.
Nämnden äskar därför om att ramen ska utökas med 926.340 euro. Där 781.340 är för att bibehålla dagens servicenivå och 145.000 euro för att utveckla verksamheten.
Enligt Evelina Grandell Rosenlund är det inte möjligt att jobba med samma ram som de senaste åren. 2021 har på många sätt varit ett extraordinärt år men förutsättningarna inom äldreomsorgen har samtidigt förändrats permanent.
– Vi har fler äldre som bor i andra kommuner och det är en kostnad som vi nu sitter med. Samtidigt vill vi inte dra ner på personalen. Vem ska ta hand om de äldre då?
Vill se över organisationen
Ålandstidningen har också tidigare berättat om bland annat missnöjet på Trobergshemmet där personal uttryckt oro och ilska över bristande personalresurser, ökad arbetsbörda och en frånvarande ledning. Saker som i slutändan leder till sämre vårdkvalitet bland de som bor på hemmet. Och enligt Evelina Grandell Rosenlund är det i ett läge när äldreomsorgen befinner sig i en svår situation med personalbrist, outbildade vikarier, minskade intäkter och högre kostnader för externa boendeplatser inte rätt att gå in för nedskärningar. I stället vill hon öka antalet närvårdare inom äldreomsorgen.
– Nej. Förslaget ger oss inte möjlighet att bedriva äldreomsorg på dagens nivå. I stället skulle vi vilja satsa och se över organisationen så att vi kan skapa en lugn och bra arbetssituation för alla inom Mariehamns stad. Då är det inte lika svårt att rekrytera nytt och lyfta nivån på omsorgen till en nivå som den borde ligga på.