– Det är ett beslut vi kan fatta, trygga i vetskapen om att det kommer att vara bra för Mariehamn, sa ledamoten Robert Söderdahl (Lib).
Frågan om samhällelig nytta sett till pengar kontra mjuka värden dominerade stadsfullmäktiges behandling, trots att en majoritet av ledamöterna i anföranden och svarskommentarer gjorde tydligt att de i sak var för en försäljning till MLK.
– Tänk på det, ni Mariehamnare som tittar på det här på tv, att vi säljer Bollhalla för billigt. Jag respekterar MLK men det här handlar inte om dem, utan det handlar om en fastighet. Jag har träffat flera upprörda skattebetalare som undrar varför vi ska sälja till det lägre anbudet samtidigt som staden sparar in på deras barns skolmat, sade Anders Holmberg.
– Historien är viktig här. MLK har varit en del av Mariehamn sedan 1928, skapat aktivitetsmöjligheter och investerat tid och personresurser. Det måste ha ett mervärde, sade Jessy Eckerman (S).
”MLK:s anbud bättre”
Bert Häggblom (Ob) gjorde tidigt under sessionen tydligt att att han skulle föreslå att förkasta ärendet till fördel för att ta in ytterligare anbud.
– När staden sålde fastigheten där Svarta Katten ligger konkurrensutsatte man också anbuden, och sålde till slut till företagaren som drev caféet, men till samma pris som det högsta anbudet som kommit in. Varför applicerar vi inte samma principer här?
Sara Kemetter (S) svarade att det i det här fallet rör sig om en föreningsverksamhet och ungdomsverksamhet, och inte en affärsverksamhet, och Michele Ferrari (Lib) anförde att man enligt lagen inte behöver konkurrensutsätta om kommunen vill ha kvar en pågående verksamhet.
Lennart Isaksson använde ett anförande för att bryta ner de faktiska anbuden, för att argumentera för att MLK:s ser ut som en lägre summa på papper, men rent ekonomiskt skulle bli det bättre för staden.
– Förutom att vi får in 415.000 euro på försäljningen av själva byggnaden får Mariehamns stad behålla marken, som i dag värderas till 300.000 euro, samt att vi skriver ett arrendeavtal med MLK för 11.600 euro per år i 25 år. Det andra budet rör hela fastigheten, alltså också marken, för 650.000. Så på det sättet är det MLK:s anbud som är det bättre, och det är strategiskt viktigt att vi har kvar marken, sa Lennart Isaksson (MSÅ) i ett anförande.
Anders Holmberg ifrågasatte hur stadsstyrelsen kan veta med säkerhet att det privata anbudet rör hela fastigheten, då ingen dialog med gruppen förts, något han starkt kritiserade.
– Vi ska rösta om det här utan att ens veta exakt vad de kan tänka sig att erbjuda. Vem vet, kanske MLK i slutänden skulle bli de stora vinnarna om företagarna får ta över fastigheten?
– I anbudet står det fastigheten i sin helhet, vilket vi alla vet vad betyder, sa Roger Jansson (MSÅ).
Roger Jansson pekade även ut att marken värderats till samma summa i båda värderingar, och kritiserade förslaget till en återremiss när styrelsens uppdrag varit att hitta ett sätt att sälja byggnaden till MLK.
”Främja företag generellt”
Marken var även föremål för Jessy Eckermans anförande.
– Långvariga arrendeavtal av den här typen är bra för staden. Mariehamn har redan ont om mark. Vi kan behöva området i framtiden, och då är det bättre att vi arrenderar ut det än att vi säljer det, sa Jessy Eckerman.
Robert Söderdahl (Lib) sade att marken för hans del gärna skulle få ingå i försäljningen till MLK.
Problematiken med att seriöst överväga ett annat anbud togs även upp, eftersom det i stadens budgetbeslut framkommer att man i första hand ska sälja till den aktör som redan använder fastigheten.
– Om vi börjar titta på det privata anbudet, då blir vi också tvungna att lägga ut Bollhalla på den öppna marknaden, och då betyder kanske inte det anbudet något längre, sa Katrin Sjögren (Lib).
Som ett av de sista anförandena försvarade Roger Jansson att han valde samma sida som liberalerna och socialdemokraterna.
– Det hör i grunden till den borgerliga grundinställningen att vi ska främja ideell verksamhet i vårt samhälle, för barn och unga och även äldre. Och vi ska främja företagsverksamhet också, men generellt, och inte enskilda företag, sa han som ett svar på kritik från Anders Holmberg.
Efter anförandena hölls en omröstning mellan fortsatt saklig behandling kontra återremiss, där 20 ledamöter röstade för att fortsätta behandlingen, sex röstade för återremiss och en röst saknades, då ledamot Björn Hägerstrand (MSÅ) anmält sig själv som jävig.
Därefter röstade man om att förkasta ärendet på Bert Häggbloms och Anders Holmbergs förslag, och där föll rösterna 23-3. Stadsfullmäktige godkände således försäljningen av Bollhalla till MLK.