Med rösterna elva mot sex röstade Jomalas fullmäktige i december för att säga upp medlemskapet i Ålands kommunförbund. Mariehamn lämnade kommunförbundet redan 2013, och den 31 december 2022 verkställs Jomalas begäran om utträde. Anledningen till beslutet uppgavs vara att man har vuxit ur kommunförbundet.
– Jomala har inte samma förutsättningar som de andra medlemskommunerna, sade ledamoten Wille Valve (MSÅ).
Enligt kommunallagen från 1998 ska ett kommunförbund finnas, inget hindrar dock en enskild kommun från att lämna det.
Samtidigt vill landskapsregeringen, LR, att lagstiftningen kring kommunalförbund ska göras om.
”I dag är kommunerna och särskilt tillväxtkommunerna fastlåsta i denna organisationsform genom lagstiftning trots att möjligheter finns att organisera sig på ett effektivare sätt. För att ge mer frihet och i större utsträckning beakta kommunernas självstyrelse bör det ske ändringar i lagstiftningen gällande kommunalförbunden och speciellt reglerna gällande grundavtalen måste ändras”, skrev finans- och näringsutskottet i sitt betänkande inför 2022.
Nyligen stod det klart att Magnus Sandberg, som varit förbundsdirektör sedan 2015, har sagt upp sig. Han jobbar mars ut, och börjar därefter sitt nya jobb som kommundirektör i Finström.
Kallar till möte
Sammantaget har det lett till att frågor om Ålands kommunförbunds framtid har ställts på sin spets.
Kommunförbundet ser en risk att Jomalas utträde kan göra att fler kommuner väljer att följa efter, styrelsen har därför kallat de 14 kvarvarande medlemskommunernas fullmäktige- och styrelseordföranden samt kommundirektörer till ett möte på måndag kväll.
”Syftet med mötet är att stämma av med medlemskommunerna att de står bakom förbundet, detta mot bakgrund av det mycket hastiga förlopp i höstas som ledde till Jomalas utträde”, skriver Magnus Sandberg i ett mejl.
Under mötet ska medlemskommunerna redogöra för sina önskemål kring förbundets inriktning och verksamhet.
Ålandstidningens rundringning till kommunerna visar att det överlag finns ett starkt stöd för förbundet, men många känner en oro för vad förändringarna kommer att innebära.
Så tycker kommundirektörerna
Kennet Lundström, Sottunga:
– Ålands kommunförbund behövs även i framtiden och är till stor nytta. Förbundet behövs för rådgivning i många olika frågor, även juridiska, och det har hittills fungerat mycket bra. Det har också varit till stor fördel att förbundet koordinerat och sammanställt många utlåtanden som skickats till landskapet. Förbundet har strävat mot att förbättra samarbetet mellan kommunerna och jag hoppas det kan fortsätta. För Sottungas del ser jag inte det som något problem med att vi fortsätter med förbundet på samma villkor som tidigare, med aningen högre andelar.
Johan Rothberg, Kökar:
– Vi inom kommunen måste sätta oss ner och diskutera hur vi egentligen påverkas och vad vi har för behov. Jag har ingen klar bild i nuläget, det klarnar förhoppningsvis efter mötet.
Egil Mattsson, Brändö:
– Vi ser kommunförbundet som en viktig aktör och stort stöd för oss. Vi står absolut bakom förbundet.
Niklas Eriksson, Föglö:
– Vi har haft stor nytta av kommunförbundet, till exempel har intressebevakningen skötts bra. Vi är förstås oroliga för framtiden. Att de två största kommunerna vill sköta saker själva är jobbigt, mindre kommuner är beroende av hur deras diskussioner går och att det finns samarbeten. Vi hoppas att kommunförbundet ska fortsätta, det skulle bli mer invecklat om varje kommun ska sköta sina egna förhandlingar med landskapet. Skulle kommunförbundet utvecklas till något annat får man ta ställning till det då.
Kurt Carlsson, Hammarland:
– Vi är ganska långt beredda att lyssna på andra kommuner, om det finns vilja att fortsätta är vi absolut inte en kommun som kommer att stjälpa förbundet. Vi har varit nöjda med vad kommunförbundet har gjort med de resurser man haft. Det blir svårare när de större kommunerna vill åka solo. Jag anser att landskapet skulle kunna ha en avgörande roll i det här genom att inte låta kommunerna förhandla skilt, utan bara förhandla med kommunförbundet. Om man godkänner att kommun efter kommun får ha egna förhandlingar med landskapet kommer det inte att hålla i det långa loppet, det måste vara lite färre vid förhandlingsbordet.
Gustav Blomberg, Geta:
– Vi står bakom kommunförbudet till hundra procent. Det är synd att Jomala lämnar, jag anser att det var ett förhastat beslut som borde ha diskuterats igenom. Processen gjordes på fel sätt, ingen hann reagera. Kommunförbundet har varit viktigt för Geta. Vi har fått stöd och hjälp, de har fört kommunens talan och drivit projekt framåt. Det behövs ett organ som tar ett övergripande ansvar. Förhoppningen är att alla kvarvarande kommuner kan tänka sig att ingå i förbundet och att vi kan köra vidare. Jag hoppas att Finström kan ta en ledande roll, dit Magnus Sandberg är på väg som ny kommundirektör. Kanske man skulle fråga Mariehamn om de vill gå med igen? Frågan borde i alla fall ställas, det värsta som kan hända är att de säger nej.
Mattias Jansryd, Lumparland:
– Vi är en ganska liten aktör som inte i någon större utsträckning använder oss av kommunförbundets rådgivning men indirekt har vi mycket nytta av att vara med, till exempel på grund av omvärldsbevakningen. Kommunförbundet är en slimmad verksamhet och det har inte varit så dyrt för oss att vara med. Det är ett problematiskt läge nu, dels för att Jomala träder ur, dels för att Magnus Sandberg slutar. Det är läge att utvärdera hur man ska gå vidare framåt, mötet är välbehövligt.
Andreas Johansson, Sund:
– De 5.000 euro per år som vi betalar för att vara med i Ålands kommunförbund får vi alla gånger igen, man får hjälp med olika frågor och vi drar nytta av de initiativ som tas. Vi är helt på det klara med att vi ska vara kvar. Jag har personligen en uppfattning om hur man bör reformera förbundet men vi har inte hunnit diskutera det inom kommunen ännu.
Erik Brunström, Vårdö:
– Jag och vi i kommunen ser behovet och nyttan av att kommunförbundet finns kvar. Under mötet är det väldigt viktigt att stämma av med de andra kommunerna och höra hur de ställer sig. Att de större kommunerna kliver av är på sitt sätt beklagligt, samtidigt kanske de kommuner som är kvar har mer gemensamma intressen.
Niklas Oriander, Kumlinge:
– Jomalas utträde får i första hand konsekvensen att en stor del av finansieringen av förbundets verksamhet försvinner och behöver bäras av de kvarvarande kommunerna. Personligen står jag absolut fortsatt bakom förbundet som dels fungerar som förhandlingspart mellan kommunerna och landskapet, dels som en viktig expertinstans som stöd för kommunerna.
Raine Katajamäki, Eckerö:
– Eckerö värdesätter högt det arbete som gjorts inom Ålands kommunförbund. Vi har i tidigare stämmor ansett att förbundets service till kommunerna inte bara borde bibehållas, utan även utökas. Mot den här bakgrunden och med hänsyn till förbundets lagstadgade roll är Eckerös avsikt att fortsätta samarbeta med andra kommuner. Kommunen är beredd att understöda förbundets verksamhet även i fortsättningen.
Julia Lindfors, Lemland:
– Syftet med mötet är dels att få information om effekten av Jomalas utträde, dels diskutera med kvarvarande medlemskommuner om hur framtiden för Ålands kommunförbund ser ut. Därför anser jag att frågan är för tidigt ställd.
Ida Eklund, Finström:
– Kommunförbundet har haft en viktig roll som kommunernas röst gentemot landskapsregeringen och som rådgivande organ mot kommunerna. I takt med alltmer komplex lagstiftning och utmaningar i kommunernas ekonomi finns ett behov av en gemensam plattform. Frågan är inte prövad i kommunen men min bild är att det finns ett stöd för förbundets fortlevnad.
Ewa Danielsson, Saltvik:
– Frågan diskuterades vid ett norråländskt presidiemöte i december och deltagarna där såg en fortsatt nytta av förbundet.