Den parlamentariska kommitté med särskild inriktning på ökad jämställdhet i lagtinget tillsattes efter att vice lantråd Harry Jansson (C) rev upp den jämställdhetsbonus som infördes inför lagtingsvalet 2019. Kommitténs uppdrag var att ta fram jämställdhetsfrämjande åtgärder inför lagtingsvalet i år, och efter stundvis infekterat kommittéarbete lämnade gruppen nyligen ett oenigt slutbetänkande till landskapsregeringen där man föreslog att en ny jämställdhetsbonus införs.
I torsdags fattade landskapsregeringen, i väntan på ny lagstiftning, beslut om att införa en sådan jämställdhetsbonus som gäller redan i valet i höst.
– Oacceptabelt, säger kommittémedlemmen Stellan Egeland som nu meddelat lantrådet Veronica Thörnroos att han inte längre har förtroende för regeringen.
Handlar om värderingar
Stellan Egeland reserverade sig redan mot att jämställdhetsbonusen skulle införas redan när kommittén lämnade in sitt slutbetänkande.
– Det är helt självklart att vi ska behandla alla lika oberoende av yttre faktorer som kön, ursprung, sexuell läggning eller något annat. Att gå in för en särbehandling, även om det är en positiv särbehandling, betyder att man diskriminerar någon i andra ändan. Det står till och med i regeringsprogrammet att vi aktivt ska motverka all form av diskriminering, men nu gör landskapsregeringen precis tvärtom.
Han frågar sig vilka signaler landskapsregeringens politik skickar ut.
– Vi ska uppfostra våra döttrar så att de förstår att de klarar av vad de vill på egen hand, men i stället blandar vi in social ingenjörskonst och visar att de behöver hjälp för att ens komma in i ett parti. Det ligger jättelångt från mina värderingar och är också dåligt för våra pojkar som vaggas in i ett påstående om att de tar för mycket plats.
Följer inte linjen
Vad betyder det i praktiken att du meddelat Veronica Thörnroos att du inte längre har förtroende för regeringen, kommer du att lämna in ett misstroendeyrkande?
– Nej, det kommer jag inte. Men jag måste meddela att jag inte har förtroende för en regering som agerar på det här sättet.
Hur påverkar det din roll i partiet och regeringssamarbetet?
– Det vet jag inte. De får övriga avgöra. Men det betyder åtminstone att jag inte längre kan följa den här regeringens linje i alla frågor.
Han tror det är osannolikt att han skulle bli utslängd ur partiet.
– Men jag känner ingen större lojalitet för regeringssamarbetet. Jag kan väl säga som så att jag kommer att kompromissa mindre.
Ska man se det här som en positionering inför valet i höst?
– Nej, det har ingenting med det att göra. Det här är en fråga jag länge engagerat mig i. Jag ställer högst troligen inte ens upp för omval.
Ingen inverkan
Obunden samlings gruppledare Marcus Måtar säger att Stellan Egelands agerande inte påverkar partiets medverkan i regeringssamarbetet.
– Han är fortsättningsvis med oss i många frågor, och fortsätter att vara en del av den obundna lagtingsgruppen.
Veronica Thörnroos säger att hon ska diskutera saken med obundnas ledning.
– Jag vill i första hand höra hur de ser på saken. Det är ju inte första gången obundna inte stöder regeringens linje, så de kanske själva behöver fundera kring vad de vill och hur de ser på sin regeringsmedverkan.