De senaste veckorna har det fallit mycket snö. När temperaturen stiger blir snön tung och till sist släpper den.
Hur är det med istappar?
– Det finns också men inte lika mycket som mot våren när solen kommer på och det är varmt på dagarna och kallt på nätterna. Den största risken där är omslag i väderleken. När det går från minus till plus och plus till minus. Då bygger det på som mest.
– Temperaturförändringar är hela tiden ett bekymmer, även i snöröjningen. Vi har inte resurser att parera allting direkt.
Tas på allvar
Det är fastighetsägarna som ansvarar för de privata fastigheterna och för att snösjok på taken eller istappar inte skapar fara för allmänheten.
Har fastighetsägaren alltid ansvar?
– Ja, staden har egentligen ingenting att göra med privata fastigheter. Vi sköter våra egna fastigheter och jobbar med det. Sen påtalar vi det som sagt för fastighetsägarna.
Tar fastighetsägarna i Mariehamn det här på allvar?
– Jag tror att de flesta agerar om de ser något. Det är klart att man på vissa ställen sätter ut markeringar och avgränsningar i stället för att skotta. Vilket man egentligen inte ska göra. Det är inget ansvarsskydd men kan säkert få folk att reagera och gå andra vägar.
Känner du till någon incident som inträffat i Mariehamn på grund av snöras eller istappar?
– Nej, faktiskt inte. Jag har inget minne av det. Istappar är så klart värre än snöras och det skulle vara konstigt om vi klarat oss helt undan det. Det kan ju finnas många närsituationer också som vi inte känner till.
Tar taken stryk av att bära upp stora mängder snö?
– Absolut. Blir det för mycket tyngd är det inte bra för taket. Nu har det kanske inte kommit så mycket men det är ändå viktigt att man skottar bort snö eftersom.
Kevin Eriksson