Det är stor uppslutning i Alandica när Ålands skogsvårdsförening tillsammans med övriga skogsorganisationer på torsdagskvällen anordnar ett informationstillfälle för åländska skogsägare.
På plats för att informera om det pågående och kommande arbetet är skogsvårdsföreningen, skogsbolagen, skogsbruksbyrån och Ömsen.
Torbjörn Björkman, verksamhetsledare vid skogsvårdsföreningen, inleder mötet med att säga att alla inblandade måste hjälpas åt för att klara av utmaningen.
Syftet är att informera om strategier för att kunna ta tillvara på virket som blåst ner i stormen.
Mikael Sandvik, landskapsforstmästare på skogsbruksbyrån, går under informationstillfället igenom de åtgärder som landskapsregeringen vidtagit, och som Ålandstidningen tidigare berättat om, bland annat förenklade förfaranden för att ta fram förnyelseplaner och för att lagra virke vid vägar.
Han meddelar också att den flygfotografering som landskapsregeringen aviserat att man vill göra för att kartlägga skadorna på skogsbruket troligtvis blir av först till våren.
– Vi har titta på olika möjligheter för att få in flygmaterial men rekommendationen är att vi inte ska göra den just nu. Förutsättningarna är dåliga och de rekommenderar att man gör den på våren. Då kan vi få till en högkvalitativ fotografering och laserscanning som ger data vi kan använda oss av i det fortsatta arbetet.
300.000 kubikmeter
Cirka två miljoner kubikmeter skog uppskattas ha fallit i Norden i samband med stormen Alfrida.
– Det som hänt är det värsta som kan hända en skogsägare. Samtidigt är jag både glad och ledsen över att se så många här. Många är drabbade men det är också många som vill lösa den här situationen, säger Joakim Blom.
Ålands skogsindustrier har för tillfället sju skördare mer än vanligt ute på fältet. Även SkogAx kommer att få förstärkning av flera avverkningsgrupper i februari.
– Den 25 januari kommer ett till team och vi får även förstärkning från Baltikum. Med de resurser vi samlat ihop kommer vi att avverka ungefär 300.000 kubikmeter i år. Det är en avsevärd ökning från tidigare år, säger Joakim Blom.
2017 var Ålands skogsindustriers avverkningsmängd 208.000 kubikmeter.
Samtidigt är Joakim Blom tydlig med att det finns kapacitet att hantera de större volymerna framöver.
– Vår anläggning klarar relativt enkelt av att dubbla volymen och bägge våra köpare har sagt att de kommer att ta emot större mängder.
Han påpekar samtidigt att budskapet inte får förväxlas med att skogsindustrierna kommer att luta sig tillbaka.
– För oss handlar det om att resonera rätt. Det är en ödesfråga och vi kan inte räkna det åländska virket som marginalvolym. Vi vill fortsätta bygga på förtroendet mellan skogsägare och skogsbolag.
Skogsägare kan hjälpa
Under mötet poängterar samtliga talare betydelsen av det arbete som skogsägarna själva kan göra. Som till exempel att inventera sin skog och markera ut fällningar på en karta.
En av många skogsägare som kommit till informationstillfället är Mikael Lindholm från Jomala.
– Jag är här som ombud för ett dödsbo med nio hektar skog som skadades i stormen.
Han berättar att stormen i den ena änden av skiftet fällde 90 procent av träden.
– Totalt föll ungefär hälften av träden. Skog som jag nyligen gallrat, 30-årig ungskog. Det som jag inte rört klarade sig.
Varför kom du till informationstillfället?
– För att se hur vi bästa kan reda upp den här situationen. Skogen som fallit täcker 100 års behov av ved för min familj.
Nils Eriksson från Sottunga har kommit av samma anledning.
– Jag vill få lite information om läget. Det verkar finnas en ganska bra uppfattning om vad vi måste göra för att ordna upp det.
Inger Jansson från Kungsö är en annan skogsägare som kommit till informationstillfället.
– Det kommer ta väldigt lång tid att reda upp. Träden ligger som plockepinn. Jag kom till mötet eftersom jag är nyfiken på hur man ska gå vidare med det här.
Kevin Eriksson