Läs också: Utmaning få frisörer att stanna kvar i branschen.
Frisörutbildningen vid Ålands yrkesgymnasium tar in fem nya studerande varje läsår. Tidigare tog man in 15 studerande vart tredje år. Enligt programledare Rosina Lehto är söktrycket stort. Om någon hoppar av under utbildningen tar man in fler året efter.
– Men vi har 15 studerande som tak på utbildningen, säger hon.
Det blir utmanande att få praktikplatser till alla om man tar in fler än cirka 15 studerande totalt, påpekar hon. Viktigt är att studerandena har möjlighet att prova på yrket ute i arbetslivet och att salongerna har tid att engagera sig så mycket som det behövs.
Rosina Lehto har jobbat som frisör i 25 år. Hon har inte upplevt att det är någon större brist på frisörer, men säger liksom de andra att det kan bli en utmaning i framtiden – just eftersom det är svårare att få unga frisörer att stanna kvar i branschen. Medelåldern inom kåren blir allt högre.
– Men jag vet inte när man ska definiera det som brist. Det är heller inte bra om vi har för många frisörer.
I dag finns det jobb till alla, säger hon, men många väljer att jobba deltid.
Svårt välja som 16-åring
Rosina Lehto har förståelse för att det är svårt att göra ett yrkesval när man är 16 år. Att studerande hoppar av är inte unikt för just frisörutbildningen, säger hon.
– Men om två hoppar av hos oss blir procenten högre eftersom vi tar in så få.
Arbetet som frisör har ändrats under de år som hon arbetat i branschen. I dag behöver frisörerna ha större kunskap om kemi, till exempel. Det ställs också höga krav på kreativitet. Samtidigt är det ett krävande yrke rent fysiskt. Man måste jobba hållbart för att kroppen ska orka, vilket är något som också tas upp under utbildningen.
– Men det är ett jätteroligt jobb! Jag vill inte släppa det praktiska och kreativa arbetet, därför jobbar jag också halvtid på salong.