WWF:s Fiskguide har som syfte att hjälpa konsumenter att göra hållbara fiskval. Utifrån olika kriterier – hur bestånden mår, hur effektiv förvaltningen är och fiskets påverkan på ekosystemet – ger WWF de olika arterna antingen grönt, gult eller rött ljus.
På torsdagen meddelade WWF om flera förändringar. En av dem är att strömming fångad i Östersjön får rött ljus på grund av överfiske och krympande bestånd. Enligt WWF är fisken liten, blir könsmogen tidigare och de stora strömmingarna har dessutom minskat i antal. Tidigare hade arten gult ljus i Fiskguiden.
I ett pressmeddelande säger generalsekreterare Gustaf Lind att nödläge råder och att det är dags att dra i handbromsen.
– Stora kommersiella matfiskar i Östersjön som torsk, strömming och skarpsill befinner sig nu på skrämmande låga nivåer. Att få havet och dess invånare på rätt köl igen är avgörande för att få friska marina ekosystem och en hållbar ekonomi.
Kan bli fiskeförbud
Östersjötorsken är redan sedan tidigare rödlistad i Fiskguiden, och på samma nivå hamnar nu även bottentrålad torsk från Barents hav och Norska havet. Skarpsillen i Östersjön halkar ned ett steg från grönt till gult medan braxen går i motsatt riktning och grönlistas med motiveringen att kunskapen och dataunderlaget om beståndet har ökat.
Johan Mörn, ordförande för föreningen Ålands fiskare, säger att yrkesfiskarna direkt märker av när någon art får rött ljus. Konsumenterna är medvetna om Fiskguiden, likaså de stora livsmedelskedjorna.
– När siken blev rödlistad försvann mycket av sikfisket på Åland. Och kedjorna kan ju inte heller föra fram strömmingen om den är rödlistad.
Kan bli förbud
Johan Mörn förstår tanken med Fiskguiden, men anser att den slår fel. Även det småskaliga fisket på strömming, och försäljningen av inlagd strömming på marknader, drabbas när konsumenterna drar öronen åt sig.
WWF:s rödlistning av strömmingen är att lägga lök på laxen för yrkesfiskarna, säger han. I EU-kommissionens förslag för Östersjöns fiskekvoter för 2024 förordas nämligen, som Ålandstidningen berättat tidigare, ett förslag mot fiske på strömming och lax. Förslaget gäller kommersiellt fiske av strömming och allt fiske – det vill säga även fritidsfiske av lax. På Åland bedrivs yrkesfiske av båda arterna.
Vad har reaktionen bland fiskarna varit efter att förslaget på kvoter för nästa år presenterades?
– Man tror inte att det är sant. Vi bor mitt i Östersjön och har inget fiske kvar längre. EU och fiskeripolitiken har förstört fisket för Åland och ålänningarna. Det är sorgligt.
EU-kommissionens förslag diskuteras av EU:s fiskeråd i Luxemburg i slutet av oktober.