I maj beställde Ålands radio och tv en oberoende utredning av trakasserier inom redaktionen. Bakgrunden är en granskning av tidningen Nya Åland, där cirka 15 tidigare och nuvarande anställda vittnade om en sexistisk jargong, mobbningskultur och fysiska trakasserier. En anställd har valt att anmäla sin arbetsgivare och chef till Regionförvaltningsverket (RFV).
Utredningen är gjord av advokat Petra Sjöstrand och samtliga anställda vid radion har hörts. I torsdags presenterades resultatet av styrelseordförande Magnus Lundberg (C) och tf vd Björn Kalm vid en presskonferens som började med att ett skriftligt sammandrag av utredningens slutsatser delades ut.
”Sammantaget kan man inte finna det styrkt att det har förekommit några sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Däremot har det framkommit andra former av allvarliga brister och förseelser i verksamheten. Till exempel har man kunnat konstatera att det förekommit konflikter som inte hanterats på ett korrekt sätt, olämpligt språkbruk, samarbetssvårigheter, osakligt agerande och bristande ledarskap. Utredningen visar också att det förekommit utfrysning ur arbetsgemenskapen, vilket i sig kan betraktas som trakasserier eller osakligt bemötande”, lyder sammanfattningen.
– Vi förstår att många är intresserade av utredningen, det här är ett sätt att kort försöka säga vad resultatet är. Ni får ställa de frågor ni vill, men rent konkret kan vi inte svara på så mycket, säger Magnus Lundberg.
Känsliga uppgifter
Enligt styrelsen vill man öppet redogöra för det väsentliga innehållet och slutsatserna, men själva utredningen i sin helhet publiceras inte offentligt.
Ålands radio är ett offentligt bolag, på vilka grunder hemligstämplas rapporten?
– Det har att göra med känslig information och respekt för individer, säger Magnus Lundberg.
Vem har beslutat att rapporten ska vara hemlig?
– Det är jag som styrelseordförande. Finns det kritik mot beslutet är det jag som ska ta den.
– En enig styrelse står bakom beslutet. Ni måste förstå att det här är frågan om att hantera personlig integritet. Det finns många beskyllningar av människor, det finns ingen anledning att föra ut dem, säger Björn Kalm.
Styrelsen hänvisar till att utredningen innehåller uppgifter om anställdas hälsotillstånd samt känsliga uppgifter kring privatlivet för de berörda.
– Vi försöker absolut inte dölja något. Svaret på utredningen visar att några sexuella trakasserier enligt definition inte har förekommit. Däremot finns det mycket andra problem. Nu finns det klart dokumenterat, och det behöver åtgärdas, säger Magnus Lundberg.
Ska tas beslut
Nu ska styrelsen höra de berörda och ”fatta de beslut som krävs”. Exakt vad man ska göra är för tidigt att svara på, men styrelsen understryker att man ser allvarligt på situationen och att det behövs ”omfattande åtgärder” för att få bukt med de problem som har funnits och som nu lyfts fram.
Vad tänker styrelsen göra?
– Som arbetsgivare har vi sett det som helt nödvändigt att utreda anklagelserna, nu har vi kartlagt vad som har hänt. Jag kan inte gå in på de åtgärder som ska göras just nu, säger Magnus Lundberg.
Vilka åtgärder skulle det exempelvis kunna röra sig om?
– Det kan jag inte gå in på just nu.
När tänker styrelsen agera?
– Nu finns rapporten och det ska fattas beslut, men jag kan inte berätta här och nu konkret vad nästa steg är. Vi informerar fortlöpande när det händer saker.
Den nu föräldralediga redaktionschefen har i Nya Åland nämnts som en central gestalt i mobbningskulturen, finns det stöd för det i utredningen?
– Jag hänvisar till den skriftliga slutsatsen, säger Magnus Lundberg.
Hur redaktionschefens framtid på radion ser ut är inte möjligt att svara på.
– Vi kan konstatera att hon är föräldraledig just nu, och finns därför inte i huset, säger Björn Kalm.
Inget brott
Utredningen är gjord av en advokat för att styrelsen bedömde att den borde utföras av någon med juridisk kompetens.
– Just när det gäller sexuella trakasserier är det viktigt att det är en person som är väldigt förtrogen med tillhörande lagstiftning. Det är allmänt känt att arbetsklimatet har ifrågasatts, men anmälan som har gjorts är en ny ingrediens. Den satte fokus på vilken typ av utredning man behövde göra, säger Magnus Lundberg.
Kan något av det som har kommit fram klassas som ett brott?
– Nej.
Frågan om hur utredningen har nått slutsatsen att inga sexuella trakasserier har förekommit vill styrelsen inte gå in på.
– Det finns också en anmälan till RFV, vi vet inte vad de gör för bedömning, säger han.
Styrelsen har inte ännu haft kontakt med RFV.
– Vi har inte sett anmälan, säger Björn Kalm.
– Vi har bara läst om den i tidningen, säger Magnus Lundberg.
Det har varit känt länge att det funnits brister i arbetsklimatet på radion, varför har styrelsen inte gjort något tidigare?
– Det som beskrivs har skett under en tioårsperiod. Den nuvarande styrelsen har suttit i ett år, och vi har haft fullt upp med samarbetsförhandlingar och att anpassa ekonomin. Vi har inte suttit med armarna i kors, men det här är ingen enkel fråga som man bara löser över en natt, säger Magnus Lundberg.
Hur är stämningen på radion nu?
– Omständigheterna har säkert varit jobbiga för personalen. Men det jobbas på och flyter. Radion sänder varje dag.
Ålands radio har för närvarande ingen ordinarie vd, och rekryteringsprocessen ligger på is.
– Innan vi går vidare ska vi reda ut alla andra frågetecken, säger Magnus Lundberg.