Vid Oasens förbundsstyrelses senaste möte utlystes för kännedom att centrets personalbrist blir allt större, och så även svårigheten att rekrytera ny personal, inhoppare och vikarier.
– Det är mycket ont om personal, konstaterar förbundsstyrelsens ordförande Edgar Kalm.
Bristen på närvårdare och sjukskötare är störst, och man ser att speciellt sjukskötarbemanningen och att ha ett tillräckligt antal behöriga schemalagda kan bli svårt till sommaren.
Riskerar ni behöva stänga avdelningar?
– Så långt ska det inte få gå. Vi ska nog lösa det här. De boende ska inte vara oroliga.
Förbundsstyrelsen efterlyser kraftåtgärder för att bibehålla nuvarande personal och förbli en attraktiv arbetsgivare, och till exempel föreslår man att beakta ett samarbete med andra åländska institutioner kring rekrytering, att undersöka lönefrågor och se över allmänna arbetsvillkor som trivsel och friskvård.
Extrapeng och personalansvarig
Vid mötet godkände styrelsen också att den så kallade utryckningspengen, en extra kompensation som en anställd får för att rycka in utöver sin schemalagda arbetstid, skulle höjas från 30 till 70 euro för att underlätta att hitta personal till extra pass.
Man ändrade även en tidigare regel som sagt att utryckningspengen enbart betalas ut om den anställda är utanför Oasen då de blir inkallade. Nu ska den tillfalla även anställda som stannar kvar efter sin ordinarie arbetstid.
Som ett led i att försöka förbättra personalsituationen har styrelsen på vikarierande förbundsdirektör Stefan Simonsens förslag tidigare beslutat att anställa en HR-ansvarig i stället för den överskötare man hade budgeterat för att anställa.
På rekryteringsgruppens enhälliga förslag beslöt styrelsen vid det senaste mötet att anställa Susanna Clemes, som tillträder tjänsten från början av augusti i år.
Hon anställs för en projektperiod om tre år, och till arbetsuppgifterna hör personalledning, rekrytering, vikariehantering och att se till de anställdas välmående och arbetsmiljö.
– Målet är att få personalen att må så bra så de vill stanna kvar, säger Edgar Kalm.