Vid årsskiftet lämnade den finska regeringen ett lagförslag till riksdagen om en tillfällig skatt på överstora vinster inom elbranschen, den så kallade windfallskatten, under elkrisen. Finland har enligt självstyrelselagen behörighet att ta beslut om samfundsskatter, medan Åland äger frågor som rör näringsskatter som riktar sig mot en viss näring, vilket landskapsregeringen ansåg att lagförslaget var – och att det därmed var upp till lagtinget att besluta om att införa en motsvarande lag på Åland.
För att få ett utlåtande över vilken instans som hade rätt att lagstifta om skatten, som grundades i en EU-förordning, vände sig Finansministeriet till Ålandsdelegationen (ÅD). Ministeriet ansåg den vara en statsskatt.
ÅD:s, som då leddes av dåvarande landshövding Peter Lindbäck, slutsats i januari var i ett utlåtande att skatten i första hand skulle ses som finsk behörighet. I juni omprövade dock ÅD, nu ledd av nuvarande landshövding Marine Holm-Johansson, beslutet och ansåg att inga hinder för ikraftträdande av landskapslagen förelåg. Det här efter att lagtinget i maj beslutat att anta en landskapslag om tillfällig skatt på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen. Några dagar före hade finans- och näringsutskottet också tolkat elskatten som åländsk behörighet.
I går kom Högsta domstolen (HD) med sitt utlåtande efter granskning av lagtingets beslut att anta lagen, som i praktiken är en blankettlag. HD skriver att förslaget till ny självstyrelselag inte avser att ändra den gällande kompetensfördelningen mellan Finland och landskapet i fråga om beskattningen, där landskapet har rätt att stadga om bland annat näringsskatter. Man skriver att förarbetena till den nuvarande självstyrelselagen inte ger klarhet i vad som avses med en näringsskatt, men att det inte är meningen att förslaget till ny självstyrelselag medför någon ändring i förhållande till den tidigare lagen i fråga om beskattningsrätten för landskapet.
Inväntar presidenten
HD skriver vidare att man anser att landskapslagen gäller en näringsskatt i den mening som avses i självstyrelselagen, varför lagen hör till landskapets lagstiftningskompetens. Man ser inte att det torde föreligga hinder för att landskapslagen träder i kraft, konstaterar man i sin slutsats.
Finansminister Roger Höglund (C) är lättad över beslutet. När Ålandstidningen ringer har han ännu inte läst beslutet i sin helhet, men fått slutsatsen meddelad sig.
– Det känns skönt att få det bekräftat, vi har ju trott och hoppats på det. Vi har ansett att vi haft behörigheten och motiverat det mycket, säger han.
När ÅD kom med sitt andra utlåtande, som vände åsikt och gav grönt ljus, kändes det ännu mer självklart menar Roger Höglund.
– Sedan vet man ju aldrig vad nästa instans säger. Nu har HD varit positiva och så är det bara presidenten till som ska stadfästa lagen, vi får nog räkna med att det dröjer någon vecka.
Först när behörigheten är helt säkerställd tar landskapsregeringens praktiska arbete med lagen vid.
– Vi får se vad nästa eventuella steg blir. Vi har varit proaktiva och funderat på hur vi går vidare, men vi är inte klara med det ännu, ett arbete återstår.
Kan du säga något om det kommande arbetet?
– Jag måste få återkomma till det, vi är i ett så pass tidigt skede, säger Roger Höglund.