En man som stått åtalad för stöld av en pistol och skjutvapenbrott för osäker förvaring åtalsbefrias då tingsrätten ser att gärningstidpunkten i åtalet inte är korrekt.
Anledningen är att i åtalet har man angett ett tidigare datum som tidpunkt för brottet än då både den målsägande och den svarande enas om att brottet har skett.
I slutet på oktober har den svarande besökt den målsägande för att umgås och dricka alkohol, och har sedan stannat över hos denne ett par dagar. En av dagarna har den målsägande visat upp en pistol av märket Walther som han haft. Den andre mannen har vid något tillfälle lagt pistolen, tillsammans med ett magasin och sex tillhörande patroner av typen .32 ACP i sin jackficka.
Då han senare kommit tillbaka till sin lägenhet i Mariehamn har han hittat pistolen och fått panikångest. Den målsägande hade kommit till staden för att leta efter honom, men inte vetat var han bodde. Han har då skickat den svarande ett textmeddelande som han inte hade öppnat.
Skulle lämna tillbaka
Då pistolen anmäldes som stulen och mannen som misstänkt har polisen kommit till lägenheten. Han har då uppgett var pistolen fanns, men bestridit uppsåt att stjäla och sagt att han skulle lämna tillbaka den. I åtalet framgår att han förvarat pistolen i en olåst byrålåda, vilket är ett brott mot vapenlagen.
Åtalet för både stöld och skjutvapenbrott läggs ner då datumet för stölden angetts vara den 30 oktober, men både den svarande och den målsägande har i tingsrätten vittnat om att pistolen inte har lämnat huset före den första november. Tingsrätten anser inte att det finns stöd i lag för att utvidga gärningstidpunkten.
I samband med undersökningen har polisen beslagtagit ett antal av den målsägandes vapen, inklusive Waltherpistolen, som han för polisen uppgett att främst har ett affektionsvärde. Tingsrätten anser att det är upp till den målsägande att själv utreda om han kan få tillbaka vapnen eller inte.