Regeringen i Helsingfors överlämnade i fredags förslaget till årets sjunde tilläggsbudget till riksdagen.
Utgifterna beräknas öka med cirka 1,5 miljarder euro medan inkomsterna väntas minska med 340 miljoner. Statens lånebehov ökar med cirka 1,8 miljarder, vilket innebär att nettoupplåningen beräknas uppgå till cirka 19,6 miljarder i år.
Budgetförslaget innehåller flera viktiga moment för Åland. Fem miljoner euro föreslås för att ersätta kostnader som uppkommit för testning och spårning av coronavirussmitta på Åland.
– Det har tidigare funnits ett principbeslut i regeringen om att ersätta kostnaderna också på Åland, vilket jag starkt lyfte fram i våras att måste ske. Nu budgeteras också medel i praktiken så att de kan betalas ut före nyår, så fort riksdagen godkänt tilläggsbudgeten, förklarar Mats Löfström.
Behovet måste täckas
Han framhåller att det är viktigt att säkerställa att fem miljoner euro är tillräckligt.
– Enligt mina uppgifter är det inte riktigt tillräckligt, utan summan borde vara något högre. Det är viktigt att kostnaderna finansieras fullt ut också på Åland, att finansutskottet hör Åland i den här frågan och vid behov ökar på anslaget, säger Mats Löfström.
Staten går in med pengar eftersom man inte vill att kommunerna eller sjukvårdsdistrikten ska dra ner eller börja snåla på testningen eller spårningen. Det kunde riskera att smittan inte skulle upptäckas och som en konsekvens kunna få ett starkare fotfäste.
Medel för Alfridaskador
I tilläggsbudgeten budgeteras också fem miljoner euro för särskilt bidrag till självstyrelsen i enlighet med 51 paragrafen i självstyrelselagen. Anslaget ska säkerställa att medel finns budgeterade ifall landskapsregeringen inkommer med en ansökan till Ålandsdelegationen om de betydande skador som stormen Alfrida skapade i januari 2019, och ifall Ålandsdelegationen beslutar att bifalla en ansökan.
– Även om Alfrida nu känns långt borta så var det en exceptionell storm där Åland drabbades oerhört hårt. Vi poängterade redan under förra mandatperioden hur viktigt det vore om staten kunde bidra med ersättning för skadorna. Därför är det nu viktigt att medel budgeteras medan det ännu i teorin går att ersätta, säger Mats Löfström.
Nya sjöbevakningsfartyg
För Gränsbevakningsväsendet föreslås en beställningsfullmakt på 240 miljoner euro, för anskaffning av två nya sjöbevakningsfartyg. Halva summan anslås redan i år. Fartygen ska ersätta Tursas och Uisko och blir nästan tre gånger större i bruttoton.
– De nya sjöbevakningsfartygen ökar räddningskapaciteten till havs och förstärker oljeskyddskapaciteten, vilket är mycket positivt också för Åland och sjöfarten, säger Mats Löfström.
Han vill dock försäkra sig om att de nya fartygen inte innebär ett tryck på att dra in ytterligare sjöbevakningsstationer.
– Jag har därför redan lyft den frågan med inrikesministerns stab som sagt att det inte finns några planer på att minska sjöbevakningsstationerna i Finland. Det är viktigt eftersom det redan nu är glest mellan dem. Ur ett åländskt perspektiv är det oerhört viktigt att vi också i framtiden har kvar två stationer, Kökar och Mariehamn.
Nådendalsvägen förbättras
I tilläggsbudgeten finns även stöd till företag, aktörer inom konst och kultur samt kollektivtrafik på rikssidan. På grund av coronavirusläget föreslås mer pengar till statliga ämbetsverk och inrättningar. Bland annat får polisen kompensation för att intäkterna av pass minskar. Nedgången i avkastningen från Veikkaus gör att ministerierna kompenseras med 329 miljoner euro.
Ett tilläggsanslag på 410 miljoner euro föreslås för förlängningen av det temporära kostnadsstödet för företag. Från den första ansökningsomgången återstår 140 miljoner euro, vilket innebär att sammanlagt 550 miljoner euro nu står till förfogande.
Ett projekt som på sikt påverkar Åland indirekt är en fullmakt på 4,2 miljoner för vägplaneringen av E18-sträckan Reso-Nådendal som trafikeras av många åländska långtradare.
Budgetförslaget ska debatteras av riksdagen i dag, varefter utskottsbehandlingen inleds.
Jonny Mattsson