Det återstår mindre än 250 dagar till lagtingsvalet den 15 oktober och i sociala medier har flera partier börjat ragga röster för att fylla på sina kandidatlistor inför höstens envig.
Men listorna kommer också att tappa namn – varav flera är både kända och röststarka.
I förra valet, 2019, fick talman Bert Häggblom (Ob) näst flest röster. Bara lantrådet Veronica Thörnroos (C) hade fler röster (591) än Häggbloms 550. På fjärde plats i röstlistan landade tidigare lantrådet Roger Nordlund (C) med sina 487 röster.
Både Häggblom och Nordlund väljer att stiga av landskapspolitiken i höst.
– Jag har nu sammanlagt 37 år i landskapspolitiken, 21 år i landskapsregeringen och 16 år i lagtinget. Det är ett svårt val eftersom jag nästan hela mitt vuxna liv varit engagerad i politiken och samhällsutvecklingen på Åland, men jag har beslutat att inte ställa upp i flera lagtingsval, säger Roger Nordlund i Ålandstidningens enkät om vilka som ämnar ställa upp i valet.
Bakom sig lämnar de båda veteranerna över 1.000 röster för andra att slåss om.
Men de är inte ensamma om att ha bestämt sig för att lämna lagtinget eller tvekar inför att ge sig in i en ny valrörelse. Nära hälften av de 38 ledamöterna i landskapsregeringen och lagtinget som svarat på enkäten säger sig antingen inte ställa upp i valet eller fortfarande vara osäkra på om man sist och slutligen kommer att ge sig in kampen om en plats i det nya parlamentet.
”Ganska led”
Vissa lutar tydligt åt att det blir ett ja till slut, medan andra tycks betydligt mer tveksamma.
I förra valet drog John Holmberg (Lib) och Rainer Juslin (Lib) tillsammans in 465 röster till partiet. Nu tvekar båda att fortsätta.
– Knappast. Det finns inget politiskt understöd att driva en borgerlig politik med en stark välfärdskärna, valfrihet och med en god ekonomi som grund. Politiken i dag handlar mer om att positionera sig inför nästa val än att fatta för stunden obekväma och nödvändiga beslut, svarar John Holmberg.
Rainer Juslin var upprörd över det han upplevde som ett svek från sina partikollegor i tunnelfrågan, och det har uppenbarligen fått honom att tveka inför en fortsatt politisk karriär.
– Just nu är jag ganska led på den kontraproduktiva parlamentarismen som enligt min uppfattning inte fungerar uppbyggande i ett litet parlament där alla ledamöterna i princip representerar samma region men där man inte av olika orsaker tillåts eller förmår se skogen för alla träd, säger han.
Vattenfrågan blir het
I enkäten ställde vi också frågan till ledamöterna och ministrarna om vilka frågor de tror blir de största i valrörelsen. Där finns en handfull frågor som många tror kommer att bli viktiga för väljarna när de ska lägga sina röster. Ekonomin, äldreomsorgen, skattegränsen, vindkraften och kommunfrågan nämns av många.
– Ekonomin. Den är alltid en stor fråga. Vi/jag vill inte se något toksparande, det finns det ingen anledning till, utan en långsiktig förändring av sådant vi gör på onödigt dyra och ineffektiva sätt. I sparandet ingår att satsa på tidiga insatser för att undvika kostsamma problem i framtiden, svarar Nina Fellman (S).
Ingrid Zetterman (Lib) är inne på att sparande behövs.
– Behöver knappast motiveras ytterligare men vid sidan av ekonomisk återhållsamhet så behöver vi jobba med intäktssidan genom punkten ovan och också vindkraftssatsningen.
Många lyfter fram kommunfrågan och kommunstrukturen som en fråga som kommer att bli aktuell också i höst.
– Kommunernas möjlighet att ge lagstadgad service åt sina invånare och uppdelningen av samhället Åland (tätorterna kontra glesbygden), säger Jan Salmén (C).
Både från regeringshåll och från oppositionen lyfts en fråga som inte funnits med i debatten särskilt länge fram som en av de som kommer att bli ”heta” – vattenförsörjningen.
– Tillgången på dricksvatten men även att vårt vatten mår bra är en fråga som berör alla ålänningar och åtgärder som skapar förutsättningar för ett rent vatten blir viktigare och viktigare i takt med att vi exempelvis inte kan bada på sommaren, svarar Christian Wikström (Ob).
Frågorna till landskapspolitikerna:
1. Kandiderar du i höstens lagtingsval?
2. Vilka tre frågor tror kommer bli de största i valrörelsen?
Harry Jansson (C)
Antal röster 2019: 457.
1. Ja. Innevarande mandatperiod gav oss aldrig en chans att förverkliga våra politiska ambitioner.
2. Ekonomin, skärgårdstrafikens framtid, äldreomsorgens växande behov och kostnadstryck.
Jessy Eckerman (S)
Antal röster 2019: 103.
1. Ja, det finns så mycket kvar att göra.
2. Energiförsörjning , grön omställning, arbetsmarknadsfrågor inom sociala/vård/omsorg.
Christian Wikström (Ob)
Antal röster 2019: 17.
1. Ja. Har energi och tankar om Åland bör utvecklas för att också i framtiden vara ett välmående samhälle.
2. Den offentliga och privata ekonomin, skattegränsen, äldrevården/omsorgen, tillgången på dricksvatten men även att vårt vatten mår bra.
Jesper Josefsson (C)
Antal röster 2019: 173.
1. Ja så är tanken.
2. Ekonomin, skärgårdstrafiken, havsbaserad vindkraft.
Simon Påvals (Lib)
Antal röster 2019: 231.
1. Ja.
2. Havsbaserade vindkraft, kommunernas framtid, skattegränsen (Skärgårdstrafiken finns alltid med också).
Veronica Thörnroos (C)
Antal röster 2019: 591.
1. Ja.
2. Kommunerna, skärgårdstrafiken, äldrevård och landskapets ekonomi.
Jörgen Pettersson (C)
Antal röster 2019: 199.
1. Ja.
2. Behovet av modiga satsningar på storskalig vindkraft och fasta förbindelser till skärgården, trygghet för hela Åland i form av strukturer där basservicen tryggas för alla, nödvändig samsyn kring den offentliga ekonomin.
Wille Valve (MSÅ)
Antal röster 2019: 180.
1. Ja. Efter omvalet som ordförande för Moderat Samling är det självklart att ställa upp.
2. Energifrågor, äldrepolitik (inte bara äldreomsorg) och hela Ålands skärgårdstrafik.
Camilla Gunell (S)
Antal röster 2019: 437.
1. Ja.
2. Havsbaserad vindkraft och nyttorna för Åland, frågan om att utveckla välfärden eller göra hårda inbesparingar, kommunernas ekonomiska situation och den framtida kommunstrukturen.
Annika Hambrudd (C)
Antal röster 2019: 97.
1. Ja.
2. Äldreomsorgen, samhällsekonomin, energi- och klimat.
Alfons Röblom (HI)
Antal röster 2019: 274.
1. Ja, och jag hoppas att flera progressiva politiker kommer in i lagtinget.
2. Äldreomsorgen, energi- och klimatfrågorna, där frågan om havsbaserad vindkraft spelar en stor roll och ekonomin.
Annette Holmberg-Jansson (MSÅ)
Antal röster 2019: 208.
1. Ja så är tanken.
2. Omsorgen och politiken kring de äldre, kommunernas utmaningar och hur vi kan hitta en väg att klara av att upprätthålla och finansiera vårt välfärdssamhälle.
Nina Fellman (S)
Antal röster 2019: 178.
1. Ja. Det finns mycket kvar att göra, särskilt efter en sensationellt rörig mandatperiod.
2. Äldreomsorgen, ekonomin, vattenförsörjningen.
Katrin Sjögren (Lib)
Antal röster 2019: 541.
1. Ja.
2. Eftersom så få frågor fått svar och vi inte kommit framåt alls finns tyvärr alla gamla frågor kvar: kommunernas framtid, landskapets ekonomi och skärgårdstrafikens framtid.
Stephan Toivonen (ÅLD)
Antal röster 2019: 171.
1. Ja.
2. Kostnadsdrivande klimatalarmism eller realistis klimatanpassning, vindkraftsprojektet och en breddning från fokusering på äldreomsorg till en bredare äldrepolitik.
Jonas Eriksson (C)
Antal röster 2019: 69.
1. Ja, jag har fått blodad tand och vill gärna fortsätta.
2. Skattegränsen, kommunfrågan, vård, omsorg och skola.
Ingrid Zetterman (Lib)
Antal röster 2019: 211.
1. Ja.
2. Äldreomsorgen, vindraften, ekonomin. Alla talar för sig. Det är stora övergripande frågor som alla partier måste ha svar på hur de vill lösa.
Marcus Måtar (Ob)
Antal röster 2019: 212.
1. Jag kommer ställa upp i både lagtings- och kommunalvalet.
2. Trygghet i samhället – balanserad inflyttning, hur trygga bra sjukvård och åldringsvård, kan en öppen diskussion om skattemuren föras.
Mikael Lindholm (C)
Antal röster 2019: 193.
1. Ja.
2. Den offentliga ekonomin och kommunstrukturen, skattegränsen, skärgårdstrafiken i framtiden.
Stellan Egeland (Ob)
Antal röster 2019: 188.
1. Har inte bestämt mig.
2. Vindkraftssatsningen, skattegränsen och ekonomi.
Liz Mattsson (C)
Antal röster 2019: 297.
1. Är sedan tre veckor tillbaka föräldraledig och väntar med spänning mitt första barn. Har därav inte än bestämt mig angående höstens val men är försiktigt positiv till att kandidera.
2. Vindkraft, skärgårdstrafik och skattegräns.
Robert Mansén (C)
Antal röster 2019: 140.
1. Jag har inte bestämt mig.
2. Kommunikationerna, ekonomin, havsbaserad vindkraft och klimatet, miljön och Östersjön.
Rainer Juslin (Lib)
Antal röster 2019: 230.
1. Jag är tveksam och avser därför bestämma mig senare i vår eller senast i sommar. Just nu är jag ganska led på den kontraproduktiva parlamentarismen som enligt min uppfattning inte fungerar uppbyggande i ett litet parlament där alla ledamöterna i princip representerar samma region men där man inte av olika orsaker tillåts eller förmår se skogen för alla träd.
2. Den offentliga ekonomin i ljuset av själstyrelseutvecklingen, den gröna omställningen och infrastrukturen, tryggandet av vård, omsorg och skola.
Mika Nordberg (MSÅ)
Antal röster 2019: 132.
1. Troligtvis, lovat att ge besked till partiet i sommar!
2. Ekonomi, äldreomsorgen, konkurrenskraften, trafikfrågor.
Simon Holmström (HI)
Antal röster 2019: 257.
1. Jag har inte bestämt mig.
2. Omsorgsfrågorna, särskilt äldreomsorgen, miljö- och klimatfrågorna, och tyvärr kommer valrörelsen att präglas av ekonomisk populism, där särskilt vänsterkrafter vinner poänger på lätta byten trots att vi gemensamt behöver komma på förslag på att minska driftskostnaderna för den offentliga ekonomins skull.
Pernilla Söderlund (Lib)
Antal röster 2019: 133.
1. Jag tänker ännu vänta lite med att bestämma mig. Att jag inte har min tjänst på ÅHS kvar talar för att jag ställer upp, men jag vill hålla det öppet ett tag till.
2. Här hoppas jag att jämställdhetsfrågan blir synlig och tydlig i kandidatrekryteringen. Men sedan ekonomin, Östersjöns mående och vården, inflyttning/integration men även skolan.
Roger Höglund (C)
Antal röster 2019: 120.
1. Har inte helt bestämt mig ännu. Jag har ägnat väldigt mycket tid under många år på politik i olika former. Men det lutar nog mera åt att jag ställer upp.
2. Plånboksfrågor, den framtida kommunstrukturen, att den goda vården och utbildningen inte riskerar någon form av neddragningar.
Tage Silander (MSÅ)
Antal röster 2019: 315.
1. Beslut tas senare.
2. Svårt att säga vilka frågor som får mest genomslag. Men sannolikt äldreomsorgen, kommunikationerna, den unga generationens olika bekymmer. Valmässigt ointressant ämne är samhällsekonomin, även om den i mitt tycke är en av de viktigaste grundförutsättningarna för resten.
Jörgen Strand (MSÅ)
Antal röster 2019: 257.
1. Tar beslut senare. Är långt ut beroende av min hälsa.
2. Att få ordning på ekonomin och skapa goda förutsättningar för ekonomisk tillväxt. En stor utmaning kommer också att vara den demografiska utmaningen med en allt äldre befolkning.
John Holmberg (Lib)
Antal röster 2019: 235.
1. Knappast. Det finns inget politiskt understöd att driva en borgerlig politik med en stark välfärdskärna, valfrihet och med en god ekonomi som grund.
2. Det blir tyvärr exakt samma löften som för fyra år sedan då Åland upplevt fyra rätt förlorade år av utveckling. En ny valfråga kan bli den havsbaserade vindkraften. Dock hoppas jag att samtliga partier öppnar upp till långsiktiga överenskommelser som sträcker sig längre än nästa val. Ålands utmaningar kräver det.
Jan Salmén (C)
Antal röster 2019: 111.
1. Oklart.
2. Kommunernas möjlighet att ge lagstadgad service åt sina invånare och uppdelningen av samhället Åland (tätorterna kontra glesbygden).
Anders Eriksson
Antal röster 2019: 184.
1. Det är mycket som spelar in, får hålla lite med svaret.
2. Energiförsörjningen inklusive vindkraft. En värdig och god omsorg för de äldre som byggt upp vårt samhälle. Likaså för att nästa generation ska få bästa möjliga start i livet.
Torbjörn Eliasson (C)
Antal röster 2019: 101.
1. Nej, jag har just fyllt 76 år och tänker nu bli pensionär efter 30 år i näringslivet och 20 i politiken. Det är viktigt att vi får med yngre krafter i lagtinget också.
2. Evighetsfrågorna om skärgårdstrafiken och kommunernas struktur samt storsatsningen på havsbaserad vindkraft.
Roger Nordlund (C)
Antal röster 2019: 487.
1. Jag har nu sammanlagt 37 år i landskapspolitiken (21 år i LR och 16 år i L). Det är ett svårt val eftersom jag nästan hela mitt vuxna liv varit engagerad i politiken och samhällsutvecklingen på Åland, men jag har beslutat att inte ställa upp i flera lagtingsval.
2. Skärgårdstrafiken, kommunerna, äldreomsorgen.
Fredrik Karlström (MSÅ)
Antal röster 2019: 338.
1. Min plan från början när jag ställde upp i valet år 2019 var att inte ställa upp igen år 2023. Den planen ligger fast. Jag anser att det är viktigt för demokratin att nya personer, idéer och viljor ges möjligheten att vara med och påverka vårt samhälle.
2. Ekonomin, vindkraften och transporterna till/från/inom ön.
Bert Häggblom (Ob)
Antal röster 2019: 550.
1. Jag avser inte att kandidera i höstens lagtingsval.
2. Trygghet i samhället – balanserad inflyttning, hur ska vi trygga bra sjukvård och åldringsvård, kan det föras en öppen diskussion om skattegränsens.
Fotnot: Två lagtingsledamöter har inte svarat på enkäten. Det är Gyrid Högman (C), som fick 110 röster i valet 2019 och Lars Häggblom (Ob) som fick 151 röster.