Det fördes ett kort protokoll vid det muntliga hörandet av Ida Mann den 28 mars, där framgår inte motiveringen till att hennes anställning som stadsmiljöchef hävdes efter prövotiden.
– Det är inte heller meningen. Man kan jämföra det med ett beslutsprotokoll, det är inte ett diskussionsprotokoll, säger stadsdirektör Arne Selander.
Enligt Ida Mann redogör inte det skriftliga PM:et för de motiv som gavs vid det muntliga hörandet. Vad är din bild?
– PM:et var ett underlag för den beskrivning och motivering som jag lämnat tidigare, men också vid hörandet. Det fungerar som ett manus och innehåller allt jag har sagt muntligen. Det handlar om utvärdering av personliga förmågor och prestationer, då hanterar man det på det här viset och inte genom offentliga protokoll. Man vill skydda hennes intressen i det här. Nu vill hon själv inte att PM:et ska bli offentligt, det är tydligt att hon inte vill gå ut med de uppgifterna.
Ida Mann vill själv inte redogöra för vad det som sades vid det muntliga hörandet, med hänvisning till att det är dina ord och inte hennes. Vad var som sades, eller åtminstone – vad var andemeningen?
– Det är problemet, eftersom Ida inte samtycker till att uppgifterna lämnas ut kan jag varken lämna ut PM:et eller muntligen förklara innehållet i det, det förutsätter ett samtycke från Ida och det ger hon inte. Det samtycke hon har lämnat – att lämna ut det som muntligen redogjordes för – är i praktiken omöjligt. Hade det funnits en ljudupptagning hade man kunnat återge det ordagrant och lämna ut det.
Sades det något vid det muntliga hörandet som inte framgår i PM:et?
– Nej. PM:et innehåller det som arbetsgivaren motiverade hävandet med. Jag satt inte och läste innantill, men de fem-sex punkter som framgår av PM:et var de som vi också gick igenom muntligen. PM:et redogör för arbetsgivarens uppfattning. Vid ett hörande lämnar även den andra parten sin syn, det är mera en dialog. Till den del som avser arbetsgivarens motivering framgår det i PM:et.
Hur ser du på Ida Manns beslut att inte ge samtycke till att PM:et lämnas ut?
– Syftet med lagen om sekretess är att skydda henne. Man vill inte att lämplighetsanalyser, eller det som framgår i materialet, ska lämnas ut i offentligheten. Vill hon inte lämna ut det kan vi inte göra det, då är det hemligstämplat enligt offentlighetslagstiftning.
Ser du att staden kunde ha hanterat det här på något annat sätt?
– Nej, det här är normal procedur. Jag har varit med i flera hundra rekryteringar och utvärderat prövotider och också hävt avtal i ett stort antal fall. Det här är ett fullt naturligt sätt att jobba. Frågan är om Ida vill att uppgifterna ska komma ut eller inte. Det blir märkligt att hon säger att vi kan lämna ut material som inte finns, alltså muntligt material.
Förra veckan inkom ett rättelseyrkande, undertecknat Leif Holländer, som nu ska hanteras och bemötas.
– Sedan är det troliga är att det dras i gång en ny rekrytering och att vi försöker hitta någon annan till tjänsten, säger Arne Selander.