Lördagens träff mellan ungdomar och politiker anordnas av Skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Skunk i samarbete med Uncan och Rädda Barnen. Det är också startskottet på ett Erasmusprojekt som syftar till att jobba med delaktighet bland unga och där målet på sikt är att skapa fler och bättre kontaktytor till politikerna.
Inför träffen har frågor som anses viktiga bland unga sammanställts av bland annat Rädda Barnens barnkonventionspiloter, besökare på Uncan och deltagare i Skunks olika ungdomsläger. Frågor som särskilt lyfts fram handlar om kollektivtrafiken, skärgårdstrafiken och mobbning.
Bild
– Det behövs fler politiker som bryr sig om skärgården och förstår hur det är att bo där som ung, säger Joona Eriksson från Kumlinge som är en av åtta ungdomar på plats för träffen.
Han lyfter också behovet av fler mötesplatser för unga i skärgården.
Får inte hjälp
Elis Storsjö från Mariehamn säger att mental hälsa är ett annat stort problem bland unga.
– Många mår dåligt och unga får inte den hjälp de behöver i tid. Det är långa väntetider.
Elis Storsjö pratar också om att många unga gärna handlar på nätet och att den dubbelmoms som man ofta hamnar på är besvärlig.
– Vi vill kunna beställa saker på nätet under samma förutsättningar som ungdomar i Sverige och Finland. Det kanske behövs fler som jobbar med den här frågan.
Bra start
Flera frågor som lyfts under lördagens presentation är ensamhet och att alla ska ha möjligheter att delta i fritidsaktiviteter. När det gäller det senare upplevs kollektivtrafiken i dag som försvårande för många.
Under dagen hålls också mindre diskussioner mellan politiker och ungdomar och efteråt konstaterar Mia Hanström som är verksamhetsledare på Skunk att lördagens träff varit en bra start på delaktighetsprojektet.
Bild
– Både ungdomar och vuxna tyckte att det var intressant och efteråt lyfte många frågor som rör just kollektivtrafiken och att det behöver tas ett nytt grepp om mobbning i skolan. Det var flera som påpekade att de fick en bättre förståelse för vad som är viktigt.
Hon säger också att flera politiker lyfte behovet av fler medborgardialoger med unga.
– Så för oss var det en väldigt positiv sak och vi upplever att det är värt att kämpa vidare med det här för att förena ungdomar och politiker och trycka på för att ungdomar ska vilja göra sina röster hörda.