Salen i hovrätten i Åbo fylldes i går av de sex tidigare och nuvarande anställda på Åland Post, deras ombud samt av de två åklagarna och Tullen.
Första dagen började med en genomgång av tingsrättens dom, följt av hovrättens handlingsavgöranden innan parterna därefter fick 25 minuter var för sakframställan.
Specialiståklagare Elisabeth Stenman-Haltia och landskapsåklagare Peter Rikberg menar att Åland Post har haft uppsåt och ansvar för de felaktigheter som begåtts. Att Åland Post redan 2012 ska ha utrett hur import av kosttillskott ska genomföras och att det är dyrbart och att de kan välja att bli deklarant och då göra avdrag för momsen, att de har använt en felaktig varukod och därmed, enligt åklagarna, har dolt för tullen vad för varor de förtullar och att de hela tiden haft information om produkterna tillgänglig menar åklagarna är bevis för att Åland Post har haft uppsåt.
Enligt åklagarna har tingsrätten endast prövat delar av åtalet, den del som har att göra med de felaktiga varukoderna, men missat andra delar, exempelvis det åklagarna menar är en försummelse av att göra anmälningar till berörda myndigheter.
– Något har gått fel och då ska någon vara straffrättsligt ansvarig för det. Det är ologiskt det som tingsrätten kom fram till att det straffrättsligt har begåtts ett brott men att ingen är ansvarig, säger Peter Rikberg till Ålandstidningen.
Tullen, företrädd av ledande jurist Jarmo Nieminen, ställer sig bakom åklagarnas anspråk och påpekar i sin sakframställan att Åland Post själva valt att fungera som deklarant eftersom de då kunnat dra av momsen på de importerade varorna. Men genom att välja att vara deklarant är de också skyldiga att se till att förtullningarna är riktiga, vilket Tullen menar att Åland Post har försummat.
”Ingen konspiration”
Försvaret menar dock att åtalet inte alls gäller huruvida Åland Post har valt att vara deklarant eller inte utan att kärnan handlar om bruket av den felaktiga varukoden. Och här framhåller advokat Charlotta Sandell, som försvarar Henrik Lundberg och Åland Post, att åklagarens gärningsbeskrivning inte på något sätt berättar vad Åland Post skulle ha gjort för att förhindra de felaktiga varukoderna.
– Det är klart att det inte finns någon konspiration för att ange varornas kod felaktigt, säger Charlotta Sandell under rättegången och fortsätter:
– Uppsåt krävs för alla åtalspunkter och åklagarna måste bevisa att det funnits.
Hon menar att tingsrättens dom gällande Henrik Lundberg är korrekt, att det inte har funnits något uppsåt och att han när han blev medveten om att han och Åland Post misstänkts för brott agerat.
Henrik Lundberg har inte åsidosatt sina skyldigheter som vd, menar försvaret och därmed uppfylls inte rekvisitan för näringsförbud. Bland annat framhåller Charlotta Sandell att Henrik Lundberg agerade när han fick information, att han inte är tidigare dömd och inte varit misstänkt för andra brott.
Gällande åtalet mot Åland Post menar försvaret att för att ett brott ska ha skett måste företaget ha fått en fördel men att så inte är fallet här. Alla tullkostnader som har uppstått i arbetet med det utomstående företaget, APL, har fakturerats APL.
– Det åklagarna måste bevisa är att det inte har vidtagits tillräcklig försiktighet.
Försvaret menar också att åtalet är otydligt och att man i ena stunden menar att förtullarna ska ha följt cheferna men i nästa menar att förtullarna har gjort allt på egen hand.
– Hur ska man ha det?, frågar advokat Charlotta Sandell.
Nya bevis
Samtliga av de övriga fem personerna som står åtalade har lämnat in motbesvär. De menar precis som övriga försvaret att det inte har funnits något uppsåt och att tingsrättens dom där samtliga åtal mot de fem förkastades är korrekt.
– Hur bevisar man att man inte har vetat om någonting? Bevisbördan ligger därför på åklagarna. Det är inte min klients sak att bevisa att han är oskyldig, säger Heidi Furu, advokat till en av de svarande.
Rättegången fortsätter onsdag och torsdag den här veckan och hålls sedan tisdag, onsdag och torsdag i ytterligare tre veckor. 12 dagar har avsatts för rättegången plus två reservdagar. Slutpläderingar ska hållas den 29 och 30 mars.
Under rättegången kommer nya bevis läggas fram, både nya vittnen och nya skriftliga bevis.
Åklagarna kommer att kalla två nya vittnen från Åland Post och har bytt ut ett av vittnena mot ett nytt.
– De nya vittnena är kallade för att förtydliga vissa saker. Delvis är det uppsåtet, vem som är ansvarig, som vi vill visa på genom de nya bevisen, säger landskapsåklagare Peter Rikberg.