Den senaste tiden har flera så kallade lösfynd registrerats hos landskapsregeringen. Ett av dem är det tyska guldmyntet som Ålandstidningen skrev om för några dagar sedan.
Men en än större upptäckt gjordes på en åländsk åker i slutet av augusti. Tills arkeologerna säkrat vad som ytterligare kan dölja sig i marken avvaktar kulturbyrån med att gå ut med den exakta platsen eller annan information som kan identifiera området.
Antikvarien Jenni Lucenius berättar att massmedia ska bjudas in för mer information på torsdag.
– Men när du nu ställer frågan kan jag berätta att en grupp metalldetektorister från Finland har gjort fynd av föremål från vikingatiden.
Nästa vecka ska kulturbyrån undersöka fyndplatsen närmare tillsammans med en professionell metalldetektorist.
Vad kan du i nuläget berätta om de föremål som hittats?
– Det är bland annat mynt och smycken – väldigt fina föremål. Det finns också fynd från medeltiden.
Olika regler
Det arkeologerna vill få svar på är om det finns en fast fornlämning i området, eller om det endast rör sig om så kallade lösfynd.
– Det här skulle – vilket vi hoppas på – kunna vara en boplats från järnåldern, säger Jenni Lucenius.
I Norden finns i dag flera föreningar för metalldetektorister, och det var till exempel en sådan som i fjol hittade två vikingaskatter på Jylland i Danmark.
Reglerna för hur, var och av vem metalldetektorer får användas skiljer sig dock åt mellan länderna. I Sverige är till exempel användningen strikt reglerad, medan man på Åland får leta med metalldetektor så länge man inte rör sig vid redan kända fornminnen.
– Det här rör sig om vana detektorister, som vet var de ska leta. De håller sig undan kända fornlämningar, säger Jenni Lucenius.
Ålandstidningen återkommer med mer information efter torsdagens presskonferens.