I mitten av augusti reste några finska metalldetekterare till Åland och tog sig till en åker i närheten av Grelsby kungsgård. Platsen valdes inte av en slump – den ligger nämligen bredvid ett sedan tidigare känt gravfält.
– De hittade ett antal föremål i brons och silver – föremål som gav oss på kulturbyrån anledning att tro att det kunde finnas en tidigare okänd fornlämning i åkern, säger Anneli Sundkvist, som är specialsakkunnig i arkeologi.
Den som kört förbi på Getavägen har de senaste dagarna kunnat notera en viss aktivitet, då arkeologerna inlett sin undersökning av platsen. Till sin hjälp har de arkeologen Jonas Paulsson från Sverige. Han är professionell metalldetektorist och har under dygnens alla ljusa timmar metodiskt sökt av området.
Arkeologerna har nu kunnat slå fast att de var rätt ute med sin teori:
– I onsdags hittade vi lämningar från en boplats, det vill säga en eller flera gårdar. Lämningarna är inte stora, men de finns där under ploglagret i åkern, säger Anneli Sundkvist.
Lämnat märken
I jorden har några schakt grävts upp med maskin och Anneli Sundkvist pekar och förklarar det som är svårt att se för ett otränat öga. Husen byggdes i trä, och det som i dag finns kvar är således endast sådant som stolphål eller rester av eldstädernas bottnar.
– Boplatslämningar från järnåldern ser inte mycket ut för världen, konstaterar hon.
Bland lösfynden som förts till Ålands museum finns föremål både från vikingatiden och medeltiden. Det rör sig till exempel om ett fragment av ett vikingatida så kallat valkyriahänge i silver.
Se fyndplatsen i klippet nedan:
– I detekteringen har det framkommit flera föremålsformer som sedan tidigare inte är kända på Åland. Valkyriahänget är det första exemplaret som hittats i Finland.
Delar av mynt och spännen hör också till fynden.
– I en åker går saker och ting ofta sönder när de flyttas runt vid plogning, men vi kan ändå identifiera dem.
Åkern ligger på en höjdplatå, och en bit bort ligger en försänkning. Där låg en gång i tiden en havsvik, och de vikingatida människorna kunde alltså segla nästan ända fram till boplatsen.
Ger ledtrådar
I Sverige känner man redan sedan länge till många järnåldersboplatser i just åkrar. Men det här är den första motsvarigheten som hittats på Åland.
Nu ska kulturbyrån börja kartlägga andra platser som kan vara intressanta att titta närmare på. Förhoppningsvis ska man genom det projektet hitta fler liknande lämningar.
– Jag tror att vi på Åland har många okända järnåldersboplatser som ligger i det som i dag är åkermark.
Schakten ska nu fyllas igen, så att åkermarken åter kan brukas.
– Det är klart att det rent vetenskapligt skulle vara intressant att gräva ut området eftersom den här typen av bosättningar är väldigt lite kända på Åland sedan tidigare. Men det blir en senare fråga, nu vet vi i alla fall att den här typen av lägen är sådana som kan vara intressanta, säger Anneli Sundkvist.