Ministern: Vi har ett samhällsansvar
När infrastrukturminister Mika Nordberg gjorde Ålandstidningens valkompass svarade han som majoriteten: Skärgårdstrafiken är för dyr. Det är en moderat hållning, säger han, och också en av orsakerna till att partiet inte har sin stora väljarbas i skärgården. Partiet har, menar han, varit aktivt i arbetet med att se över kostnaderna. Och därför vill man också investera mångmiljonbelopp i nya hamnar, broar och tonnage, den så kallade kortrutten.
– Hela ursprunget till den var att hitta ett sätt att sänka kostnaderna över tid och inte försämra servicen.
– Även om det skulle finnas en gnutta sanning i att skärgården dör ut och att det inte är någon idé att satsa på den, så har vi ett samhällsansvar att se till att det finns trafik.
Vad får skärgårdstrafiken kosta?
– Det är servicenivån som kostar, och det är väldigt svårt att sänka en servicenivå. Orsaken till varför man lyckades med hela privatiseringen under förra regeringen är att kostnaden var så otroligt hög, annars hade man tvingats skära ordentligt i turlistorna.
– Men jag tror att vi är i taket idag, procentuellt sett. Framledes har vi inte råd med en högre procentuell kostnad.
Mika Nordberg säger att underhållet av vägar och broar i det fasta vägnätet i dag är eftersatt. En orsak är att det är lättare att dra ner på vägunderhållet, vilket man gjort, än på skärgårdstrafiken.
Men det är ju en politisk prioritering?
– Visst är det. Men det är lätt att säga. När det kommer till kritan ska vi hitta en regering som på riktigt vill göra det. Jag vill se den regeringen.
Arbete och boende viktigast
Skärgården har haft en negativ befolkningsutveckling i flera decennier. Vänder man trenden med kortare turer och broar?
– Jag tror inte att trafiken i sig är det som ska lösa skärgårdens problem. Det handlar om två saker: Det måste finnas arbetsplatser och det måste finnas ett attraktivt boende. Om du flyttar till skärgården vill du ha havsutsikt eller strandtomt.
– Det behöver finnas trafik, men man måste locka med annat. Flyttar du till skärgården väljer du en annan livsstil och andra fritidsintressen. Sen pågår det en urbanisering, alla vill flytta till storstäderna.
Centern vill, enligt intervjun med Veronica Thörnroos, bygga bro över Prästösund och tunnel till Föglö. Är fasta förbindelser lösningen för den delen av skärgården?
– Fasta förbindelser finns till Lumparland, inte flyttar folk dit för den skull. Det är klart att man kommer snabbare ut till Föglö om man arbetspendlar, men inte tror jag det blir befolkningstillväxt för att det blir en tunnel dit. Åsub gjorde ju en undersökning 2009 som säger att så inte blir fallet.
Kommunerna efterlyser ett regionalpolitiskt helhetsgrepp på skärgården. Håller du med?
– Det går inte att fatta ett sådant beslut när mandatperioden bara är fyra år lång. Vi kan inte jämföra skärgården på Åland med Färöarna som helhet. Färöarna är helt isolerade ute i Atlanten, de kan fatta politiska överenskommelser som gäller över många mandatperioder. Jag tror inte vi på Åland klarar av en sådan parlamentarisk överenskommelse. Det skulle kräva kvalificerad majoritet.
Vad kan man kräva för trafik när man bor i skärgården?
– Det är en jättesvår fråga. Oberoende vilken nivå du sätter den på tycker någon att det är för mycket eller för lite. Men det måste gå att leva och bo där och kunna komma och fara. Ska det vara en tur morgon och kväll, eller fyra turer eller åtta turer? Du kan inte dra hela skärgården över en kam.
Finlandstrafiken livsnerv
Förutom att landskapet bekostar trafiken mellan de åländska öarna bekostar man också trafiken till Finland med 3,2 miljoner euro årligen. Enligt Mika Nordberg är trafiken nödvändig, såväl för boende som näringsliv och turister.
Är det rimligt att Åland betalar hela kostnaden för Finlandstrafiken?
– Rimligt och rimligt. Om vi inte bekostar den läggs trafiken ner, så vi måste se till att trafiken bibehålls. Sen får gärna någon annan betala kalaset, ja.
Hamnen i Galtby byggdes om för några år sedan och nu har NTM-centralen meddelat att man också bygger om hamnen i Osnäs. Hamnen anpassas för att Skarven ska kunna trafikera där i framtiden.
HÄR ÄR KOSTNADERNA FÖR SKÄRGÅRDSTRAFIKEN 2018
Linfärjorna
Björkölinjen: 241.600 euro
Embarsundslinjen: 407.000 euro
Töftölinjen*: 627.500 euro
Seglingelinjen**: 368.300 euro
Reservfärjan Töftö: 81.200 euro
Reservfärja: 324.100 euro
Simskälalinjen (driftsprivatiserad): 261.300 euro
Ängösundslinjen (driftsprivaiserad): 185.600 euro
Totalt 2.196.600 euro
* kör med turlista
** kör med turlista sommartid
Frigående färjorna (varav bunker som LR betalar)
Hummelvik-Torsholma 3.775.100 euro (893.300)
Åva-Osnäs: 1.440.100 euro (377.700)*
Södra linjen: 3.636.300 euro (1.004.500)**
Föglölinjen: 2.496.400 euro (647.800)
Tvärgående linjen: 1.669.000 euro (308.100)
Matarlinje Asterholma-Lappo-Torsholma: 726.600 euro (69.500)
Matarlinje Åva-Jurmo: 419.900 euro (61.100)
Matarlinje Kumlinge-Enklinge: 734.400 euro (75.200)
Passbåtstrafik södra skärgården: 94.900 euro (12.100)
Menförestrafik södra skärgården: 85.100 euro (15.200)
Totalt 15.077.900 euro (3.464.600)
* trafik till Finland
** trafiken till Finland utgör 50 procent av kostnaderna
Sandra Widing