Korsningsområdet vid Nya Godbyvägen–Sundsvägen–Getavägen i Finström har nyligen genomgått en ombyggnation som blev färdig i början av sommaren. Förändringarna har medfört några justeringar i trafikreglerna (se faktaruta), vilket har lett till livliga diskussioner. På Ålandstidningens Facebooksida frågar många varför landskapsregeringen (LR) har valt att sänka hastighetsgränsen från 90 till 70 kilometer i timmen mellan Ämnäs och Godbykorsningen. Samtidigt har det rapporterats om fyra trafikolyckor i korsningen sedan ombyggnationen, vilket har skapat spekulationer om dessa olyckor är kopplade till de nya vägförändringarna.
Ålandstidningen träffade vägmästare Robert Karlsson för att få en förklaring kring landskapets åtgärder.
– Det enda som faktiskt har ändrats i korsningen är en avkörningsfil från Sund med väjningsplikt, och att vi har infört stopplikt när man kommer ut till Nya Godbyvägen. På avkörningsfilen lämnar du huvudvägen och tar in på en ny huvudväg (Getavägen), därför har du väjningsplikt, säger han.
Historiskt sett har det varit ganska många olyckor i Godbykorsningen, förklarar Robert Karlsson.
– De allvarligaste olyckorna har inträffat när man har kommit ut från Getavägen och ska göra en vänstersväng, och har kolliderat med en bil från Sundshållet. Tidigare var det väjningsplikt, nu är det stopplikt. Alla hjulen ska stå stilla, annars riskerar man böter.
Det är inte den enda åtgärden landskapet har vidtagit för att höja säkerheten i korsningen.
– Det finns regler och förordningar som vi måste följa när det byggs nytt. Därför är det mycket mera vägräcken, en ny refug och tydligare skyltar. Olyckor kan fortfarande inträffa, men de blir betydligt lindrigare än tidigare.
Godbykorsningen
• Korsningsområdet Nya Godbyvägen–Sundsvägen–Getavägen har byggts om och i och med det ändras en del i trafiken från tidigare.
• Landskapsregeringen införde från den 11 juli en permanent hastighetsbegränsning om 70 kilometer i timmen på Nya Godbyvägen från Ämnäs norra korsningsområde till strax öster om det ombyggda korsningsområdet.
• Vidare infördes en permanent hastighetsbegränsning på 90 kilometer i timmen på Sundsvägen från öster om korsningsområdet till Sundsvägen–von Knorringsvägen.
• Sedan i tisdags är stopplikt införd för vänstersvängande trafik från Getavägen till Sundsvägen. Tidigare gällde väjningsplikt på platsen.
Därför sänktes hastigheten
Att dra några slutsatser baserat på sommarens trafikolyckor är enligt Robert Karlsson för tidigt.
– LR har en dialog med polis och försäkringsbolag, och vi kan inte se några trender ännu. De tre olyckorna kan vara slumpartade. Den fjärde som skedde på avkörningsfilen berodde på hög hastighet. Men börjar vi se trender måste vi agera.
Robert Karlsson säger att han tar kritiken med en nypa salt, men att man ändå måste vara beredd på att göra åtgärder i korsningen.
– Vi vet att den inte är optimal, och det finns planer på att bygga vidare på den. Det styrs av budgetmedel.
Robert Karlsson förklarar också varför hastigheten mellan Ämnäs och Godby har sänkts.
– Det har byggts ett nytt bostadsområde uppe på Bålvägen, och därför var det ett önskemål från kommunen att sänka hastigheten vid denna sträcka. Vi vill ogärna sänka hastigheten på huvudvägar, men ibland händer det saker som gör att vi måste det, till exempel nya bostadsområden eller att platser är olycksdrabbade.
Han tillägger att en sträcka måste vara minst en kilometer lång för att man ska kunna höja hastigheten från 70 till 90 kilometer i timmen, annars blir trafikrytmen ryckig.