Ålands framtids ordförande Peggy Eriksson är nöjd över sitt personliga resultat i valet med 188 röster, men missnöjd för partiets del eftersom totalt 405 röster inte räckte till en plats i lagtinget. Ålands framtid står utanför, för första gången sedan partiet debuterade i lagtingsvalet år 2003.
Men kampanjarbetet har ändå fungerat bra, säger Peggy Eriksson.
– Vi har jobbat otroligt bra och hade tre nya kandidater av tio och ingen på listan som tidigare suttit i lagtinget.
Hon tror att den riktiga kampanjen eventuellt kom i gång sent, med tanke på att de flesta debatter hölls efter att förhandsröstningen hade börjat.
Vad borde ni ha gjort annorlunda?
– Vi borde ha lyft våra frågor bättre, men det är inte alltid lätt. Man måste komma ner på gräsrotsnivå.
Partiets största frågor är självstyrelsefrågor och svenska språket och det kanske inte är så lätt att greppa, enligt Peggy Eriksson.
Vad händer nu?
– Vi är representerade i Jomala, Lemland, Eckerö och Sottunga så vi finns kvar på den kommunala nivån.
Partiets framtid diskuteras på styrelsemötet denna veckas torsdag.
– Det är upp till styrelsen att besluta hur vi gör. Det blir en utmaning, vi har ingen finansiering, inget kansli och inte tillgång till lagtingets lokaler, men vi är alla idealister i partiet och vill bygga ett starkt Åland.
EFA-samarbetet fortsätter
Ålands framtid är medlem i Europeiska fria alliansen (EFA), som består av partier som verkar för minoritetsrättigheter, självständighet och självstyre för olika minoriteter i Europa. Peggy Eriksson har ett år kvar vid posten som viceordförande för EFA och även som medlem i ö-forumet och kvinnoforumet.
– Vi får se hur det går med det, det är en stor kostnad, men man får också mycket för det.
Peggy Eriksson har redan varit i kontakt med EFA och säger att det inte är en nödvändighet att vara representerat i parlamentet, det räcker med kommunal nivå.
– Det finns olika nivåer, men det är viktigt med tanke på finansieringen att partiet är representerat i det lokala parlamentet.
Styrelsebeslut
Även om partiet inte är representerat i lagtinget säger Peggy Eriksson att flera frågor som Ålands framtid drivit börjar få fäste hos de andra partierna.
– Exempelvis kommunfrågan om att inte slå ihop kommunerna utan se mer på begreppet bobarhet märkte vi under partiledardebatten att det fanns intresse för. Att fråga vad kommunerna behöver i stället för att landskapet kommer uppifrån och bestämmer.
När Åländsk demokrati inte ställde upp i valet gick kandidaterna till Obunden samling och tog rösterna med sig. Finns det något parti som skulle kunna ”ärva” Ålands framtids röster?
– Jag ser inte det just nu. Man ska inte rusa iväg och fatta beslut om man blir besviken. Det är en process och vi börjar med styrelsemötet.