– För hela Östersjön finns det egentligen bara ett utlopp där de mängderna vatten som krävs för att det ska bli en märkbar skillnad i vattenståndet kan passera igenom, och det är i de danska sunden. Nu har vi under en längre period, egentligen sedan mitten av juli, haft både ett högtryck och övervägande nordliga vindar. Då får man ett fenomen där lufttrycket pressar ned vattnet, och vinden pressar det mot sunden och ut i Nordsjön.
Vattnet rinner således någonstans där förhållandena är de motsatta, där lågtryck råder och dit vindarna pressar det. Patrick Eriksson säger att det nu under en längre period har flutit ut ur Östersjön.
Anmärkningsvärt lågt
– Sedan månadsskiftet augusti-september har vattenståndet sjunkit kraftigt, och just nu ligger det vid vår mätstation på Föglö på hela 45 centimeter under Östersjöns medelvattenstånd. Det är anmärkningsvärt lågt, det lägsta det har varit på minst ett år enligt vår statistik. Just stationen på Föglö är en som är ganska indikativ för hela Östersjön, på grund av att Ålands geografiska läge är som en knutpunkt i svängningsmönstret, säger han.
Det är troligtvis den allra lägsta punkten vi upplever just nu. FMI räknar med att trenden svänger rejält redan denna vecka.
– Redan den här veckan visar prognosen att det borde svänga. Vi får ett lågtryck och mer västliga vindar, och det ser ut som att vattenståndet kan stiga med hela 20 centimeter innan veckans slut, säger Patrick Eriksson.