Den 17 juli undertecknade Åbos borgmästare Minna Arve ett avtal med Sail Training International (STI), arrangör av Tall Ships Races, som binder Åbo att vara ankarhamn under evenemanget, enligt ett pressmeddelande från Åbo stad. Ankaravtalet innebär att Åbo kommer att vara gästhamn vart fjärde år under Tall Ships Races när evenemanget tar plats i Östersjön.
Enligt STI:s Anchor Point Scheme-program kan endast en ankarhamn väljas från varje land. I och med avtalet blir Åbo den fjärde ankarhamnen i världen utöver Ålborg, Esbjerg och Antwerpen.
Emma Dahlén, vikarierande stadsdirektör i Mariehamn, säger att man varit medveten om möjligheten att bli en ankarhamn, men att det inte är något som man diskuterat aktivt.
– Det här är ett nytt koncept som STI började med efter pandemin. Vi har varit medvetna om att de jobbat med det i ett par år, säger hon.
Har man varit intresserad av att göra Mariehamn till en ankarhamn?
– Vi har inte tyckt att det har varit aktuellt för oss att fatta beslut om det innan det evenemang som vi hade i år. Vi behöver utvärdera först och se hur effekterna blir innan vi kan ta ställning till någonting sådant, säger Emma Dahlén.
Det är 2028 som Tall Ships Races ordnas i Östersjön nästa gång, och det är i början av nästa år som en ansökan ska lämnas in om att vara en vanlig gästhamn.
– Bara att ta ställning till det tyckte vi var ett stort beslut att fatta innan evenemanget hållits här. Det är ett jättestort evenemang för oss jämfört med Åbo. ÅSS ska även tycka att det är en bra idé och vara villiga att ställa sin hamn till förfogande, säger Emma Dahlén.
Det är ingen billig affär att ställa upp som värdhamn under Tall Ships Races.
– Deltagaravgiften för att vara värdhamn har legat på ungefär 200.000 euro. Jag vet inte vad kostnaden är för ankarhamnskonceptet men det är absolut ingen billig historia.
Är den höga kostnaden en anledning till att man inte valt att diskutera möjligheten ytterligare?
– Det är svårt att inte tänka på kostnadsbilden när vi känner till den. Men det har inte varit avgörande, det har fortfarande varit ett för stort beslut att fatta.
Hur ser ni på att vara ankarhamn nu när evenemanget är genomfört?
– Det är svårt att säga. Kan vi vara hamn en gång så kan vi vara det flera gånger, men det bygger på att vi har engagerat mycket frivilliga krafter. Vi kan inte bestämma att vi ska vara en ankarhamn utan att veta att de frivilligorganisationer som vi har med oss ställer upp.
Under pandemin var det flera fartyg som var nära att gå i konkurs och när evenemanget startades upp igen var det betydligt färre fartyg som deltog.
– Att under de förutsättningarna ta ställning till om man vill vara en ankarhamn eller inte var också svårt, för man visste inte hur stort evenemang det är vi pratar om. Nu ser vi att det håller på att återhämta sig och det är väldigt roligt, säger Emma Dahlén.