I vår tar 19-åriga Moa Hollsten studenten från Red Cross Nordic United World College (UWC) i Norge. Den internationella gymnasieskolan ligger i Flekke på Norges västkust.
Flekke är en liten by omgiven av fjordar och fjäll, den närmaste staden är Dale en halvtimme bort och ett par timmar bort finns Bergen.
Moa Hollsten gick på Ålands lyceum när hon fick höra talas om att Röda korset på Åland delar ut ett stipendium till en elev vartannat år för att kunna plugga på UWC. Som en av 100 elever blev hon antagen till årskursen som började hösten 2019.
Sammanlagt bor 200 elever från 85 olika länder tillsammans i elevhus, fem personer i varje rum.
Ni är alltså massor av ungdomar med vitt skilda bakgrunder som både bor och pluggar ihop. Kan du beskriva hur det är?
– Det är en otrolig upplevelse. Vi lever så tätt ihop att jag var fullt förberedd på att det skulle kunna bli konflikter och kulturkrockar. Men människorna som kommer hit är sådana som trivs med att lära sig om varandra. Det är ett perfekt exempel på hur en globaliserad värld borde se ut, alla kan uttrycka sin egen kultur och delta i varandras. Jag tror inte att man kan hitta det här någon annanstans på jorden.
Hur funkar det med språket?
– Engelska är vårt studiespråk. Man behöver kunna flytande engelska, de som inte gör det läser det som extraämne. Det är lite olika nivåer men de allra flesta talar bra engelska inom några månader.
Hur ser ditt sociala liv ut?
– Jag har fått vänner från hela världen. Man skulle kunna tro att man dras till de som har liknande kultur som en själv, men man umgås med alla. Man kan sitta och äta middag med sådana man inte pratar med så ofta, det är väldigt öppet. Mitt sociala liv har blivit starkare av att vara här, man är konstant i kontakt med sina vänner eftersom vi bor tillsammans. Det finns alltid någon att umgås med och något som händer.
Vilka har du lärt känna under den här tiden?
– De jag umgås med mest kommer från Norge, Nederländerna och Peru. En av mina rumskamrater är från Indien. En av mina bästa vänner som jag träffade här kommer från Hongkong, han gick ut förra året och bor i London nu. Han har lyckats resa runt nästan hela Europa och bara bott hos folk han har lärt känna på skolan.
Vad har det funnits för utmaningar?
– Det finns alltid utmaningar när man är 200 tonåringar som är fast på en skola utanför civilisationen. Det är den vanliga dramatiken som finns i alla skolor – vänskaper som bryter ihop och förhållanden som tar slut.
Det måste bildas många kärlekspar..?
– Du har ingen aning! Det är konstant nya som är tillsammans, det är helt galet.
Hur svår är själva utbildningen?
– Det krävs mer arbete än en vanlig studentexamen. Man väljer sex olika ämnen och fokuserar enbart på dem i två år. I slutet av det andra året har vi olika slutexamensmoment under tre veckor. Innan dess skriver man uppsatser och specialarbeten som också räknas in till examensbetygen. Det kräver mycket självständigt arbete, det är inte bara att ta sig igenom lektioner. Men det är givande, man lär sig mycket på bara två år inom de ämnen man tar.
Du tar examen i vår, vad tar du med dig från den här tiden?
– Definitivt det internationella tänket, jag ser oss alla som människor med en massa saker som förenar oss. Kulturskillnader och landsgränser har suddats ut.
Vem skulle du rekommendera att söka till skolan?
– Till personer som vill söka till universitet utanför Norden, det ger en ett försprång att gå en internationell utbildning.
Vad har du för framtidsplaner?
– Jag håller som bäst på att söka till universitet i Storbritannien och Nederländerna. Jag vill studera till en master i internationella relationer.
Moa Hollsten
Ålder: 19.
Uppvuxen i: Lemland.
Familj: Mamma Cita Nylund, pappa Johan Hollsten, bonusmamma och två äldre bröder.
Gör: Går sista terminen på den universitetsförberedande skolan Red Cross Nordic United World College.
Intressen: Skrivande, politik, leder yoga på skolan, umgås med vänner.
Fotnot: Nu är det möjligt att söka Ålands plats på Röda korset-gymnasiet i Norge. Ansökan ska vara inlämnad senast den 15 februari 2021. Mer information om att ansöka finns på Facebook-sidan UWC Åland.