Det är en rejäl minskning som noteras när Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) nu presenterar siffrorna kring vården inom Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS): 30.000 färre besök och 700 färre vårddagar noterades år 2023 jämfört med 2022.
Det är inom primärvården som besöken gått ner, vilket kan förklaras med att provtagningarna och vaccineringarna under pandemin drog upp statistiken, medan man 2023 var tillbaka på en (något lägre) nivå än den som var före covid-19.
Inom både psykiatrin och övriga specialsjukvårdskliniker ökade däremot antalet besök med fem procent år 2023 jämfört med föregående år.
Extern vård
Åsub har också sammanställt antalet vårdbesök utanför Åland, och de var i fjol 5.500, vilket är 1.200 fler än under 2022 och även en bra bit över siffran för 2019, vilket var det senaste ”normala” året före pandemins intåg. I en majoritet av fallen förra året rörde sig den externa vården om remitterade patienter, medan ungefär 400 var akutfall.
– Jag vill poängtera att det inte finns någon läkare vid ÅHS som skickar i väg en patient om det verkligen inte behövs, säger styrelsens ordförande Sara Kemetter (S).
Hon förklarar ökningen, som fortsatt under innevarande år, med att det varit ovanligt många sjukdomsfall som krävt vård utom Åland. Annat som påverkar är till exempel antalet prematura födslar och om det inträffat allvarliga bilolyckor.
– Avgifterna både i Uppsala och Åbo har dessutom höjts i år, och här har styrelsen inte någon påverkansmöjlighet.
Slår man ut det totala antalet ÅHS-besök under 2023 på Ålands befolkning landar siffran på 6,4 per invånare.