En dryg vecka efter tillträdet håller Erik Brunström på att installera sig på det nya jobbet.
– Jag ska bekanta mig med verksamheterna, personalen och politikerna, men jag upplever att det finns framtidstro och optimism i kommunen. Vårdö är en levande del av landskapet med ett bra utbud av offentlig och privat service. Det känns bra att ta steget hit.
Han säger att Vårdö är en liten kommun i ett perifert läge, men har en positiv befolkningsutveckling.
– Vi har både flyttningsnetto och födelseöverskott. Antalet nyfödda i fjol var dubbelt så stort som snittet för en tioårsperiod.
Erik Brunström har tidigare varit kommundirektör sex år i Geta, två år på kommunförbundet och nu senast sju år som kommundirektör i Finström.
– Vårdö är också både storleksmässigt och i andra avseenden jämförbart med Geta och skiljer sig mycket från Finström.
Vad blir den största förändringen?
– I en liten kommun har kommundirektören ett mycket bredare arbetsfält. Man är ansiktet utåt och den som invånarna ringer i första hand. Det finns ingen stab med tjänstemän i förvaltningen, utan kommundirektören blir direkt involverad i det som händer. Alla anställda har större bredd på sina arbetsuppgifter.
Antalet allmänna ärenden och interna möten är ungefär lika i alla kommuner. Sedan beror det på hur kommunen är organiserad. Däremot blir det fler externa möten eftersom kommundirektören oftast är den som deltar i olika samarbetsorgan.
– Privat så får jag närmare till jobbet. Jag bor i Prästö nära färjfästet. Avståndet till Vårdö är kortare än till Godby, men restiden ungefär densamma, beroende på hur det klaffar med färjan.
Betydande utmaning
Skatterna är en osäkerhetsfaktor av två anledningar, enligt Erik Brunström.
– Covid-situationen har hittills inte återspeglat sig i skatteinkomsterna, men om nedstängningen fortsätter, framför allt om det blir en sommar till med restriktioner, då får vi stora smällar i näringslivet. Det blir tufft för restauranger, hotell och butiker och ökad arbetslöshet. Det går i sin tur ut över hushållen och effekterna märks först i kommunerna med lägre skatteinkomster och högre försörjningsstöd.
– Även de senaste årens ändringar i skattesystemen har skapat en obalans i flödena till kommunerna och det har blivit svårt att dra slutsatser om den faktiska utvecklingen.
Enligt Skatteförvaltningens senaste statistik minskade Vårdös skatteinkomster i fjol med 2,5 procent.
Ekonomisk motvind
Erik Brunström understryker att det ekonomiska läget i kommunerna är synnerligen ansträngt.
– Vårdö sticker inte ut speciellt, men landskapsandelarna har successivt minskat för den service som kommunerna måste upprätthålla. Samtliga kommuner budgeterar kännbara underskott.
Tidigare fråntogs Vårdö sin status som skärgårdskommun, vilket påverkade bokningsreglerna för skärgårdsfärjorna och drabbade besöksnäringen. Statusen återställdes senare, men konsekvenserna har dröjt kvar.
– Alla är glada att vi återfick statusen. Vårdö är entydigt en skärgårdskommun, eftersom vi saknar vägförbindelse till fasta Åland. Vi har ett möte inbokat med infrastrukturministern och ser fram emot att få information om och diskutera kommunikationerna. Förbindelserna till den övriga skärgården är viktiga, framhåller han.
”Samarbete behövs”
Jomala beslöt nyligen att lämna Ålands kommunförbund, vilket väsentligt försvagar förbundet. Erik Brunström anser dock att organisationen behövs, i synnerhet för de mindre kommunerna.
– Det är en utmanande situation för kommunförbundet, det återstår att se vad slutresultatet blir. Oavsett så har förbundet en viktig roll som påverkare och motpol till landskapsregeringen i stora frågor. Att Jomala stiger av omkullkastar inte förutsättningarna. Så länge det finns mer än en handfull kommuner på Åland behövs det ett samarbetsorgan.
Hur ser du på en kommunreform?
– Små kommuner har generellt en stark önskan att klara sig själva. I Vårdö sätter man stort värde på att vara en självständig kommun. Det ses som en garanti för att bevara servicen. Det är ju också en matematisk och demokratisk verklighet, att när det bli större enheter så leder det oftast till en centralisering av servicen.
I debatten om kommunreformen talas det också om effektivitet. Vårdö har utöver direktören två deltidsanställda på kansliet och en kombinerad deltidstjänst för byggnadsinspektionen och den tekniska sektorn. För löneräkningen har man ett samarbete med Sund.
Erik Brunström anser att små kommuner sköts väldigt rationellt.
– Man ska också komma ihåg att mycket går snabbare än i en stor apparat. Det är kortare beslutsvägar och lättare att förankra frågorna, vilket gör det enklare att nå samförstånd. Fokus ligger mer på det gemensamma bästa utan partipolitisk splittring.