Den pågående elkrisen i Europa fortsätter att eskalera. Spotpriserna på elbörserna fortsätter alltsedan i vintras att slå nya rekord. Juli var exempelvis den dyraste julimånaden någonsin i södra Sverige och experter varnar nu för en ny prischock i vinter. Detsamma är läget på flera håll i Europa, och även fast situationen geografiskt skiljer sig mycket åt påverkar de allt högre priserna på elbörsen även Åland.
– Folk behöver bli förvarnade om vad som är på kommande. Som privatperson kommer man att klara det men det kommer att bli avsevärt mycket dyrare. Mest orolig är jag för företagen. Finländska grönsaksbolag har exempelvis redan aviserat att de måste dra ner på sina odlingar till vintern på grund av energipriserna, säger Linus Dolke.
Vore en katastrof
För närvarande tittar Linus Dolke på vilka prissäkringar Mariehamns energi kan göra inför vintern.
– Om jag skulle köpa elterminer för december i dag skulle jag få betala 34,8 cent per kilowattimme eller 348 euro per megawattimme. Det är en rejäl ökning om man tittar på vad det kostat förut. Den är mer än rejäl.
Det kan jämföras med förra december då spotpriset på en kilowattimme el var 17,57 cent.
– Det var ett högt pris men då kom vi från ett år med låga priser och hade kunnat säkra den största delen på förhand, varför det inte fick någon större påverkan på våra tariffkunder. Men då pratar vi också spotpris och i december i fjol hade vi toppar på 700 euro per megawattimme. Om marknaden redan nu tänker sig ett snittpris på 348 euro megawattimmen kan man ju fundera på var topparna kommer ligga... I Frankrike varnar dom för toppar på 4.000 euro i vinter och det vore en katastrof.
I nuläget har Mariehamns energi en elavgift på 7,57 cent per kilowattimme, eller 75,7 euro per megawattimme, för sin normaltariff.
Låg likviditet
Orsakerna till den europeiska elkrisen är flera men de största är kriget i Ukraina och minskade leveranser av rysk naturgas.
– I Norden har Norsk vattenkraft historiskt kunnat dämpa priserna, men nu är Norge helt tomt på vatten och därför påverkas priset alltmer av läget i Tyskland och Centraleuropa. Vi har för lite effekt i systemet. Det har varit dåligt med vatten och vind och kärnkraften har monterats ned. I Europa pratar man nu till och med om att starta upp gamla kolkraftverk och det vore förstås en katastrof miljömässigt.
Vissa prissäkringar görs redan nu men Linus Dolke säger att marknaden påverkas på flera sätt att det som händer.
– När priserna blir så här höga går likviditeten ner. Ingen vill köpa och ingen vill sälja. Tittar man på januaripriserna ligger köpsidan på 275 euro per megawattimme medan säljarna ligger på 375 euro per megawattimme. Det är väldigt svårt att säkra el när läget är så här osäkert.
Prishöjningar på kommande
Enligt Linus Dolke kommer sannolikt tariffpriserna att närma sig spotpriserna framöver.
– Jag tittar på olika tarifflösningar men det finns inga bra lösningar just nu.
Hur mycket dyrare kommer elräkningen att bli för att normalstort åländsk hushåll?
– Det vågar jag inte svara på. Marknaden är så volatil men att det kommer bli väldigt mycket dyrare, det är jag helt säker på.
Har ni höjningar av elavgiften på gång?
– Det går inte att förneka men när och hur mycket vet jag inte. Vi får se när det blir, men det lär bli ordentligt.