Myndigheten tog tester av vattnet efter att ha fått in ett klagomål om att det luktade illa längs stranden vid Övernäsgården i Mariehamn.
– Jag kände en viss lukt i dikena norr om bastun nedanför Övernäsgården, så jag tog ett prov i viken där det luktade och ett vid deras badstrand, säger Magnus Eriksson.
Vid den förstnämnda platsen fanns en cementring och från den löpte ett trärör.
– Där var det uppsamling av vatten, troligen från bastubyggnaden och proverna jag tog ute i vattnet visade väldigt höga halter av e-colibakterier och enterokocker.
Proverna vid badstranden uppfyllde däremot kriterierna för en god badvattenkvalitet.
Bastubyggnaden har nu stängts. Den ägs av Mariehamns stad men arrenderas av Övernäsgården.
– Det är alltså delad vårdnad om den här frågeställningen, men vad jag förstått har de varit i kontakt med varandra och båda parterna vill lösa det här, säger Magnus Eriksson.
Har bastubyggnaden toalett?
– Enligt information till mig har den inte det. Däremot har tvättmaskin använts där, och beroende på vad du har i maskinen kan det ge utslag.
– Det vi kan konstatera är att det handlar om väldigt gamla saker, röret ut i vattnet hittar du på flygbilder från långt tillbaka i tiden. Vad som är kopplat eller inte kopplat till det måste de titta på när de börjar undersöka och gräva om.
Badvattnets kvalitet
Från ÅMHM:s sida finns det – före det här är åtgärdat – inte så mycket att göra, men man ska senare följa upp och se om bakteriehalterna gått ner.
– Har de inte det måste det vara något annat problem just där.
Efter att Nya Åland först skrev om de höga bakteriehalterna på måndagen har Magnus Eriksson blivit kontaktad av folk som undrar om vattnet i området är badbart. Det är en fråga han inte kan ge ett rakt svar på.
– När jag tog proverna var det ju bra vatten vid bryggan men dåligt vid det andra stället. Släpps det ut stora mängder är det inte – beroende på vindförhållanden och annat – omöjligt att bakterierna kan sprida sig.
ÅMHM har tillsynsansvar endast för allmänna badstränder, vilket det här alltså inte är. En möjlighet finns dock för privatpersoner eller bostadsbolag att själva bekosta vattenprover.
– Men nu vet ju alla om att det kan finnas problem i området, och den som är orolig måste själv fundera på om man ska bada eller inte.