Vårsolen tittar fram mer och mer och naturen börjar grönska. Då börjar den intensiva tiden för plantskolorna ta fart. På Sandåsens handelsträdgård är man inne på slutspurten inför våröppningen.
TRÄDGÅRD Sandåsen står just nu med dörren på glänt mot den mest intensiva perioden på året. Första april öppnar de dörren helt.
Första prioriteringen för stunden är att få i ordning i själva handelsträdgårdens butiksdel. Där står det just nu massor av lådor, jordsäckar, vattenkannor och annat som hör hemma i trädgårdspysslande.
-Det är en pågående process att göra i ordning. Saker plockas upp och ut hela tiden, säger Lasse Söderlund från Sandåsens Handelsträdgård.
-Det är under våren som vi har högsommar. På sommaren är det mest sommargäster som vill ha en växt eller två till stugan.
På hösten är det också en topp men dit är det en stund.
Nu är det våren som gäller för hela slanten.
Mycket att packa upp
Ute på gården står stora trälådor på rad. Ända från Holland har de kommit. Mellanrum i plankorna avslöjar vad de innehåller. Magnolia och Tuija finns där till exempel.
-De kom en vecka tidigare en vanlig i och med att det var så soligt. Men sen kom snön helt plötsligt vid påsk därför har vi inte packat upp dem.
Någon fara har inte den oväntade kylan varit för dem.
-De klarar sig bra. Men det är alltid bättre med en vinter som sakta övergår till vår än när det helt plötsligt blir varmt, säger Lasse.
Han går ut till gräsmattan vid handelsträdgården och visar att flädern och magnolian redan börjat få knoppar.
Än så länge ser det tomt ut på gården. Några träd står utställda men de ska snart bli fler. Bland annat finns det en hel del i lådorna som ska dit ut.
I det andra växthuset där temperaturen är lägre står långa rader med krukor med rosor.
-Vi började kruka dem redan i januari.
Där står också hängalmar med svarta säckar om sina rötter.
-Jag brukar kruka in en del träd själv. Hängalmarna väntar på just det, säger Lasse.
Blommorna kommer snart
I det andra växthuset står rad efter rad med växter som pelargoner och fuxia. Än är det inga stora blommor som syns utan det är mest bara grönt.
- Vi håller på att driva upp dem, säger Lasse.
På vissa skymtar knoppar men de tas bort när de upptäcks.
- Knopparna tar mycket energi från växten. Vi vill låta den ta lite mer tid på sig att bli vacker innan den blommar. Vi driver dem till det blir lite mer sommarlika temperaturer, säger han.
För den som är sugen på att ha blommor i sin trädgård redan nu är förgätmigej, tusenskönor, penséer och ranunkler bra val.
- De klarar sig ute redan nu, säger Lasse Söderlund.
Vill man få en fin kruka med blommor till sommaren är det bra att börja plantera nu.
-Har man plats för krukan inomhus kan man plantera redan nu. Då får blomman lite mer tid på sig att bli vacker. Den är redo att tas ut först när det är några plusgrader hela dygnet.
Nu är också tiden för att flytta och plantera träd och buskar.
- Tidig vår och sen höst är den bästa tiden. Då är de inne i en viloperiod.
Fint väder lockar fler
Att gå in i växthuset där blommorna drivs kan säkert också påverka inställningen. De ljusa väggarna och golvet och värmen ger en upppiggande effekt.
-Jag brukar gå hit och dricka mitt morgonkaffe och njuta av ljuset, säger Lasse och berättar att väder har också stor inverkan på inställningen till att fundera över sin trädgård.
-En solig dag som denna är folk mer sugna på att hålla på med trädgården. En dag här om veckan när det blåste och var kallt så sålde vi inte en enda fröpåse men sen när solen tittade fram igen var folk inne och köpte. Det visar på hur väderkänslig man är, säger Lasse och fortsätter:
-En varm april betyder en hel del för oss. Då planteras det och görs i ordning. Om halva april är snöig och kall tar man aldrig igen det. Då när det blir varmt är det sommarblommorna som lockar istället.
Planerar utseendet
För fler och fler är valet av vad som ska finnas i trädgården viktigt.
-Trädgårdsintresset har ökat. Jag tror det beror på att sneglar på grannen och på ett eller annat sätt blir intresserad. Sedan finns det entusiasterna som lever och planerar för sin trädgård. De har en långsiktig plan över hur det ska se ut och vad de vill ha. Från dem kan man få beställningar på sällsynta växter som de läst om, säger Lasse.
Men bara för att man är sugen på att göra i ordning sin trädgård behöver det inte vara lätt.
-Ett vanligt nybörjarmisstag är att man går runt i en handelsträdgård och ser en växt och tänker att den var ju tjusig. Man köper den och planterar den och sen dör den. Ofta handlar det om att den inte trivs i de förhållanden man planterat den.
-Det kan locka till att man tar reda på mer om den och gör ett nytt försök. Får man sedan det att funka är man fast, säger han och ler.
Ålandstidningen