I nuläget kan ålänningar spela på Veikkaus kupongspel vid besök i Finland. Eventuella vinster måste också lösas ut på plats. Nästa år införs id-tvång även på kupongspel som lotto, eurojackpot och stryktips. Identifieringen kan ske med körkort, Fpa-kort eller annat id-bevis, men spel kräver att man fyllt 18 år och är registrerad kund. Ålänningar kan inte registrera sig och stoppas därför från spel. Från år 2024 införs identifiering även på skraplotter.
Det här baseras på en regeringsproposition om obligatorisk identifiering vid försäljning hos spelombud, som ska tas i bruk senast den 1 juli 2023.
– Ursprungligen skulle det ha skett vid årsskiftet, men trots övergångstiden är vår strävan att ta i bruk identifieringen så snart våra nya spelterminaler är klara, förklarar Veikkaus kommunikationschef Pipsa Öhman.
Fördröjningen uppges bero på den globala komponentbristen. I Veikkaus egna spelhallar och casinon införs id-kravet redan i november.
Nödvändig gränsdragning
För registrering krävs finländsk personbeteckning och ett personligt bankkonto i en finländsk bank.
– Vi kontrollerar person- och adressuppgifterna i befolkningsdatasystemet, säger Pipsa Öhman.En läsare anser att det är fel att förbjuda över 20.000 finska medborgare att spela på lotto och annat bara för att de bor på Åland.
– Det berör inte mig så mycket personligen, jag brukar spela högst ett par gånger per år när jag åker över. Det har ju alltid fungerat förut, men att upphöra med verksamheten på Åland och att förbjuda alla ålänningar att spela är två olika saker.
Enligt Veikkaus baseras identifikationskravet på den finska lotterilagen. Den kräver registrering, ett personligt spelkonto och att man kontrollerar identiteten.
– Vi måste konstatera personens bostadsort för att kunna respektera andra länders nationella och områdens regionala lagstiftning, både vid registrering och regelbundet under kundförhållandets gång, förklarar Pipsa Öhman.
Hoppas på lösning
Kansliminister Harry Jansson (C) har förståelse för kritiken och tycker att det låter lite absurt att förbjuda ett oskyldigt vardagsnöje. Han säger att landskapsregeringen jobbar på en lösning.
– Vi har haft överläggningar med Veikkaus och fortsätter med Inrikesministeriet. Ambitionen är att hitta lösningar så att situationen kan normaliseras. Det krävs några möten till, säger han.
Frågan fanns också på agendan när inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) besökte Åland för några veckor sedan.
En annan läsare framhåller att alla medborgare är lika inför lagen.
– Det här kan man anmäla till EU-domstolen och Finland kommer att åka dit, säger han.
Harry Jansson konstaterar att det är fullt möjligt och uppmuntrar ålänningar som känner sig diskriminerade att gå vidare.
– Men först måste de nationella rättsvägarna vara uttömda.