På Kökar finns en skarp kritik mot årets turlista och trafik. Kommunen gav i slutet av förra året flera förslag till landskapsregeringen, men är inte nöjd med den respons man fått. Närings-, trafik- och inflyttningsnämnden (NTI-nämnden) konstaterar, enligt kommunstyrelsens protokoll, att små förändringar i turlistan hade kunnat göra stor skillnad för Kökarborna, men att man ”återigen blivit överkörda”.
Man upplever vidare att man skickats mellan olika tjänstemän och ställer slutligen frågan ”Vilka är de personer som tar de politiska besluten om och styr över vår turlista?”.
Eftersom man från kommunens sida tycker att man inte i tillräckligt hög grad fått gehör från landskapet godkände kommunstyrelsen i december NTI-nämndens förslag om att landskapsregeringen ska bjudas in till ett möte för att diskutera skärgårdstrafiken.
Representanter
Natalie Björk är ordförande i nämnden.
– Vi ska få hit Viggen nästa år och de säger att vi får mer kapacitet med den, men så är det inte. Nu försöker vi få till en dialog med landskapet, men det känns som de bara skär ner ytterligare, säger hon.
Hur har responsen från landskapsregeringen sett ut hittills?
– Vi har försökt bjuda in dem till ett möte, men ännu har det inte blivit av. De håller inga fysiska möten nu.
Men det innebär inte att kommunen släpper frågan. Vid kommunstyrelsens möte förra veckan utsågs en arbetsgrupp som ska företräda styrelsen i ärendet. Gruppens medlemmar är Madelene Ahlgren-Fagerström, Natalie Björk, Harry Holmström, Johannes Jansson och Gunnar Sundström.
– Det var meningen att landskapsregeringen skulle komma ut i januari vid invigningen av bron, men när coronafallen ökade sköt de på mötet, så nu ska vi uppvakta dem i stället, säger kommunutvecklare Madelene Ahlgren-Fagerström.
Vill ha besked
NTI-nämnden diskuterade turlistorna vid ett möte i november. Av protokollet framgår att nämnden bland annat anser att fem till tio minuters förskjutning av turlistan vore viktig för kombinationsturerna.
– För oss kan fem minuter göra mycket för att få trafiken att fungera, det är små saker som det inte borde vara något större problem att ändra på. Vi vill också veta hur trafiken ska se ut sedan när vi ska få nya färjor, säger Madelene Ahlgren-Fagerström.
I beslutet från nämndens möte står det också att den politiska viljan verkar vara att avveckla i stället för att utveckla.
”Att transportera livsmedel och gods till ön är en utmaning, att själv (som öbo) ta sig till och från ön, även vid akuta situationer, är en utmaning, entusiastiska besökare/turister får inte plats på färjan ... listan kan göras längre. Känns sorgligt att bli motarbetad och nonchalerad – för faktum är att än så länge tillåter lagen oss att fritt bo där vi vill – och vi har valt Kökar.”