Eckerö skolas före detta föreståndare Maria Bonds säger att hon på grund av tystnadsplikt inte kan kommentera det enskilda fallet utan endast prata i stora drag kring anmärkningen hon har fått.
– Jag vill säga att vi har gjort allt vi kunnat och förmått. Vi har inte struntat i barnens välmående. Samtidigt finns det saker där vi brustit när det gäller åtgärder för arbetet mot mobbning.
Maria Bonds säger att det stämmer att skolan brustit i bland annat sin rapportering och dokumentation kring anmälningar om mobbning.
– När man inte riktigt har tid måste man lägga tiden på fältet och kanske inte så mycket på dokumentation och sådant. I en liten skola med mycket undervisning måste man prioritera. Men jag vill säga att de bristerna är åtgärdade nu.
Hur har det sett ut med utbildningen kring mobbningsförebyggande arbete?
– Det stämmer att vi inte har haft någon KiVa-skolning på länge och det har kommit mycket ny personal. Det har varit en brist. Men nu ska utbildningschef Mathias Eriksson se till att det ordnas fortbildning i KiVa för oss.
Hur kommenterar du att familjen upplevde att de inte fick tillräcklig med hjälp av skolan och att de tyckte att situationen för deras son blev så ohållbar så att de såg sig tvungna att flytta?
– Jag kan inte kommentera det. Men jag vill ändå säga att det inte finns något problem som är så svårt att man inte kan lösa det alla tillsammans. Barn, föräldrar, lärare och skolledning.
Brister i rutinerna
Södra Ålands utbildningsdistrikts chef Mathias Eriksson säger att inte heller han kan tala om det enskilda fallet men att han personligen varit väldigt lite i kontakt med föräldrarna till pojken.
– Föreståndare Maria Bonds bollade frågor med mig och jag vill inte anklaga skolan för varken det ena eller det andra. Men vi har naturligtvis tagit till oss av rapporten och känner ett ansvar att förbättra de brister som framkom. Vi måste rannsaka oss själva och bli bättre. Det har tydligt framkommit att det funnits brister i rutinerna och man behöver få en tydlig arbetsstruktur för hur mobbningsfall dokumenteras.
Han säger att det blir väldigt svårt att utreda långdragna ärenden om saker och ting inte dokumenteras rätt.
– Det kan bli svårt också att då veta vad som är hönan och vad är ägget då alla har sin egen upplevelse. Men oberoende hur det har startat behöver man få ett stopp på det och ha en samsyn kring vad mobbning är. Sådant är viktigt att diskutera i kollegiet, var drar vi vår gräns?
Han pekar också på att landskapsregeringen i och med den nya grundskolelagen och läroplanen mer fått rollen som tillsynsmyndighet.
– Skolan har fått ett mycket mer omfattande ansvar jämfört med tidigare och landskapet ska se till att direktiv efterföljs. Det är lite tråkigt att landskapsregeringen blir mer av en tillsynsmyndighet.
Kan inte det vara bra också?
– Jo, visst behöver skolorna granskas. Men nu ligger väldigt stort ansvar på skolledarna och det är alltid tråkigt när dialoger parter emellan strandar. Sådant tar mycket ork och lust.