Som Ålandstidningen berättade i går varslar Sjömansunionen om strejk efter att förhandlingarna med Rederierna i Finland som pågått sedan början på februari strandat.
Hans Ahlström, vice vd för Rederierna i Finland, berättade i fredagens tidning att det framför allt är i frågan om lönesättning som parterna står långt ifrån varandra. Sjömansunionen vill ha en höjning med 2,2 procent för 2019 och en höjning med 2,5 procent för 2020, medan Rederierna i Finland inte vill höja lönerna över huvud taget.
– Men arbetsgivarna vill också utöka den billiga arbetskraften ombord på finskflaggade lastfartyg från nuvarande 30 procent till 75 procent. Därför anser vi att vi måste varsla om strejk, säger Kenneth Bondas.
Det handlar om icke-europeisk arbetskraft och enligt Kenneth Bondas är det framför allt sjömän från Filippinerna som arbetar ombord på finländska fraktfartyg.
– Nu vill de ha fler utländska sjömän. Vi vill bevara de finländska arbetsplatserna på fraktfartygen i samma utsträckning som i dag. Att utöka avskedandet av finländska och åländska sjömän på fraktfartygen kan vi absolut inte gå med på.
2.200 sjömän
I dag är cirka 2.200 sjömän anställda på finskflaggade fraktfartyg.
– Arbetsgivarnas förslag skulle innebära att många av dem får gå i land och söka sig till nya yrken, vilket är helt uteslutet. Redarna har fått lillfingret och vill ha hela handen och jag tror inte att till exempel Viking Line är särskilt glada över att fraktsidan ställer dem i dålig dager.
Vad gäller lönediskussionen säger Kenneth Bondas att frågan är lika viktig.
– Vi har redan avtalat om sådana löneförhöjningar för hamnövervakarna som också hör till Sjömansunionen. Våra krav är helt i linje med saker som vi redan avtalat om, det är varken mer eller mindre.
Kollektivavtalen i branschen skrivs för två år åt gången. Det nuvarande avtalet går ut den sista februari. Sjömansunionen har totalt 5.500 medlemmar och drygt 4.500 av dem berörs av strejkvarseln.
– Vi har som kutym att vi inte jobbar vidare om vi inte har ett avtal som är i kraft. Siktet är så klart ställt på att vi ska ha ett avtal den första mars.
En del av verkligheten
Dan Mikkola, vd på Godby shipping, säger att han inte ser någon större dramatik i förhandlingarna.
– Jag deltar inte själv i dem men kan konstatera att möjligheten att anställa utländska sjömän redan finns, nu handlar det om att man vill ha en större flexibilitet. Det är ingen dramatik i det utan en av många förhandlingspunkter som kan finnas i en kollektivavtalsförhandling.
Han framhåller samtidigt att man måste förhålla sig till verkligheten innan man går in och tycker olika saker i diskussionen.
– Rent allmänt kan man ju säga att i en perfekt värld så vill säkert de flesta rederierna i Finland bemanna sina fartyg med finländska och åländska sjöman. Det är vad man vill, men sen finns också den krassa realiteten och det är att över 90 procent av världens fraktfartyg är bemannade av blandbesättningar som helt eller delvis utgörs av sjömän från länder med billigare arbetskraft, som till exempel Filippinerna.
Hundratusentals människor från Filippinerna jobbar i dag som sjömän på utländska fartyg.
– I ett åländskt perspektiv är de lågavlönade men räknat till köpkraften hemma har de väldigt bra löner. Man kan ha synpunkter på moralen i det men i slutändan är det den realitet vi lever i. Jag säger inte att Godby shipping strävar efter 75 procent men allmänt kan man konstatera att det är så våra konkurrenter jobbar.
Kevin Eriksson